Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Het eigen risico verhogen of niet?

Wat voor effect heeft het verhogen van het eigen risico? Het wettelijk verplicht eigen risico gaat in 2016 omhoog naar 385 euro. Zodra je dit verhoogt wordt er gesproken van een vrijwillige eigen risico. Stel, je hebt jouw eigen risico verhoogd, wat zijn de risico’s? Als er dan iets onverwachts gebeurt, zoals een ongeluk of je hebt een behandeling nodig dan moet je een groter deel van de rekening zelf betalen. Wil jij dit risico nemen, dan kan je ervoor kiezen het eigen risico te verhogen tot 500 euro bovenop het verplicht eigen risico. Voordeel van een hoger eigen risico is dat daar over het algemeen een lagere maandpremie tegenover staat. Zorgverzekeraars ‘belonen’ je met een lagere zorgpremie, omdat je een groter risico loopt.

Eigen risico verhogen of niet

Je kunt jezelf twee vragen stellen:

  1. Verwacht ik dat ik weinig zorgkosten zal maken in 2016?
  2. Heb ik voldoende geld om de rekening van 885 euro te kunnen betalen, mocht dit nodig zijn?

Als je op beide vragen ‘ja’ kan beantwoorden zou je jouw eigen risico kunnen verhogen.

Het voordeel dat je krijgt van het verhogen van het eigen risico is de daling van je zorgpremie. Zo kun je jaarlijks een hoop geld besparen. Als je toch al verwacht dat in 2016 je zorgkosten niet hoger gaan zijn dan 385 euro kan het verhogen van je eigen risico voor jou alleen maar voordeel opleveren. Een nadeel van het verhogen van je eigen risico zit in het risico dat je neemt. Beland je bijvoorbeeld onverwacht in het ziekenhuis dan zal je een groter deel van de zorgkosten zelf moeten betalen. Je kan het vrijwillig eigen risico niet van tevoren gespreid betalen. Een aantal zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het verplicht eigen risico gespreid te betalen.

De korting bij een verhoogd eigen RISICO

Wat is nu de werkelijke korting als jij dat risico neemt? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in kaart gebracht wat de korting is bij het verhogen van je eigen risico in 2015. Hieronder staat een indicatie vermeld van de werkelijke korting over 2016. Als je jouw eigen risico verhoogt met 100 euro kun je een korting verwachten van rond de 40 euro op jaarbasis. Als je kiest voor een verhoging van 200 euro is de korting op jaarbasis ongeveer 90 euro. Bij een verhoging van 300 euro dan ligt de korting rond de 130 euro op jaarbasis. Bij een verhoging van 400 euro ontvang je een korting rond de 170 euro op jaarbasis. Een verhoging van 500 euro levert jou een korting op rond de 230 euro op jaarbasis.

Maak juiste afweging

Het blijft een afweging die je moet maken. Het is altijd lastig om in te schatten hoeveel zorgkosten je in 2016 zal gaan maken. Een ongeluk of een onverwachte gebeurtenis kunnen ervoor zorgen dat je jouw eigen risico helemaal verbruikt. Het kan goed uitpakken, maar het blijft een gok.

 

Laatste update op 18 januari 2016 – 18:14 door .

Reactie op “Het eigen risico verhogen of niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344