Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kleine meerderheid tandartsen wil experiment vrije prijzen mondzorg doorzetten


Minister Schippers van Volksgezondheid heeft gisteren besloten om per 1 januari te stoppen met het experiment met de vrije tandartstarieven. De branchevereniging van tandartsen, NMT, heeft daarop bekend gemaakt naar de rechter te stappen omdat zij het experiment wil doorzetten en de snelle beëindiging onbehoorlijk bestuur vindt.

Uit onderzoek van ZorgKiezer.nl blijkt echter dat slechts een kleine meerderheid van de tandartsen (53%) ook na 1 januari wil doorgaan met het experiment met vrije tarieven in de mondzorg. Belangrijkste reden hiervoor is volgens hen dat het experiment de tijd moest krijgen om zich te bewijzen en de tandartsen veel tijd en geld hebben gestoken in het aanpassen van hun werkwijze.

 

De tandartsen zijn onderling sterk verdeeld want een bijna even grote groep (47%) wil zo snel mogelijk stoppen en geeft de voorkeur aan door de overheid bepaalde tarieven. Zij krijgen veel vragen van patiënten over de tarieven en vinden dat de discussie hierover de vertrouwensrelatie met de patiënt onder druk zet. Dat blijkt uit een telefonisch spoedonderzoek van de vergelijkingssite ZorgKiezer.nl onder 212 tandartsen in Nederland.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) bleek vorige week dat de prijzen bij tandartsen in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 10% zijn gestegen. In het tweede kwartaal zijn de prijzen nog verder gestegen tot in totaal 12% ten opzichte van vorig jaar, zo bleek uit onderzoek van ZorgKiezer.nl dat de tandartstarieven van 3.058 tandartsen monitort.

Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer.nl: “Het is opvallend dat slechts een kleine meerderheid van de tandartsen nog door wil met het experiment. Vrijwel geen enkele van de ondervraagde tandartsen was er erg gelukkig mee. Veel tandartsen die willen doorgaan met de vrije tarieven geven aan dat het experiment voor hun eigenlijk niet had gehoeven, maar nu het experiment er is gekomen, het wel de tijd moet krijgen.”

Gisteravond heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie aangenomen om te stoppen met het experiment met de vrije tarieven. Inmiddels heeft minister Schippers aangekondigd om het experiment per 1 januari te beëindigen.Vanaf 1 januari 2013 worden de prijzen weer vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Laatste update op 24 juli 2012 – 16:20 door Wim Vis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344