Ziek tijdens je vakantie? Je bent niet de enige!

Inmiddels zijn de zomervakanties in heel Nederland begonnen. In Midden Nederland sloten de scholen twee weken geleden als de eerste de deuren, waarna het Zuiden een week later volgde en deze week kan ook Noord Nederland zijn koffers gaan pakken.
Maar wat als je juist nu je vrij bent de eerste dagen met een thermometer in bed doorbrengt? Je bent niet de enige die door ziekte geveld wordt op het moment dat je eindelijk kan ontspannen.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 3% van de Nederlanders last heeft van de ‘vrijetijdsziekte’.

Vrijetijdsziekte

Vrijetijdsziekte

Ziek worden op je vrije dagen wordt ook wel het ‘omgekeerde Kortjakje-syndroom’ genoemd. Want Kortjakje was middenin de week ziek, maar zondags niet.
Volgens Hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets zijn er een aantal verklaringen voor dit syndroom.

Wegvallen van stress

Een mens heeft best een beetje baat bij een gezonde vorm van stress. Dit onderdrukt namelijk bepaalde kwaaltjes. Zodra je vakantie begint en deze mate van stress wegvalt zien die symptomen kans om je immuunsysteem uit balans te brengen.

Minder afleiding

Je hebt je werk overgedragen en kan dit met een gerust hart een aantal weken achter je laten. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd. Deze ruimte zorgt ervoor dat signalen of pijntjes in je lijf nu pas worden opgemerkt.

Ander ritme

De meeste mensen hebben een ander ritme tijdens hun vakantie. Doordat de wekker even niet om 7:00 uur gaat, gaan mensen vaak later slapen en staan ook later op. Daarnaast kan er in andere mate koffie en/of alcohol worden gedronken. Je lichaam kan hier op reageren.

Tips

Sporten zou de overgang van werk naar vrije tijd eenvoudiger moeten maken. Door een flinke fysieke inspanning neemt de aanmaak van adrenaline af en dit zal je helpen om beter te ontspannen.
Vind tevens een gezonde balans van ontspanning en inspanning tijdens je vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ondernomen van activiteiten die jou energie geven.
Geniet van je vakantie!

Over de auteur

Marieke Van Haaster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *