Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ziekenhuisrekening vaak te hoog

Het belang van het controleren van je ziekenhuisrekening is vandaag goed duidelijk geworden. Onderzoek van zorgverzekeraar CZ laat zien dat ziekenhuizen vier ton onterecht in rekening hebben gebracht. 

2015 Hal ziekenhuis

Heb je het gevoel dat je een te hoge rekening hebt gehad van het ziekenhuis, dan kan je best weleens gelijk hebben. Controleer je ziekenhuisrekening dan ook altijd. Jij weet zelf het beste welke behandeling je hebt gehad en of dat dus overeenkomt met wat er op je nota staat. Heb je een foute rekening gekregen, dan kan je dat melden bij je zorgverzekeraar. Bij CZ was er in 15 procent van de gecontroleerde nota’s sprake van een te hoge rekening. Op dit moment is deze zorgverzekeraar de enige die de cijfers zo goed bijhoudt.

Waarom zijn de rekeningen te hoog?

Volgens zorgverzekeraar CZ is er geen sprake van zorgfraude. De hoge rekeningen ontstaan door foutjes in software die wordt gebruikt door ziekenhuizen om te declareren. De ziekenhuisrekening gaat echter wel af van het eigen risico van de consument. Deze kleine foutjes kunnen dus flink gevolgen hebben voor de portemonnee. Door het controleren van de nota kan je ervoor zorgen dat je niet teveel betaalt, maar dit is helaas niet zo simpel als het klinkt. Ziekenhuizen gebruiken DBC-codes op de rekening. Deze DiagnoseBehandelCombinatie codes zijn lastig te begrijpen, waardoor het controleren erg moeilijk kan zijn.

Ziekenhuisrekening leesbaar maken

De Nederlandse Patiëntenfederatie is samen met ziekenhuizen en zorgverzekeraars bezig om de ziekenhuisnota’s in leesbare taal te krijgen. Als patiënt moet je zelf kunnen zien wat een behandeling kost of gaat kosten, helemaal als je het zelf moet betalen door middel van het eigen risico. Voordat het zover is, kan je bij twijfel over de nota, altijd terecht bij het ziekenhuis waar je rekening van hebt gekregen of bij je zorgverzekeraar.

Vooraf geen duidelijkheid, dan moeilijk achter te controleren

Afgelopen jaren hebben we met ZorgKiezer.nl vaker aandacht besteed en gevraagd voor de ingewikkeldheid van ziekenhuiskosten. Zo kan je als consument van tevoren niet achterhalen wat een behandeling kost. Afgelopen maand deden we in samenwerking met Kassa onderzoek naar de voorlichting van ziekenhuizen over de kosten van je behandeling. Slechts 1 op de 10 ziekenhuizen kon ons van tevoren juist daarover informeren. Als je van tevoren al niet kan weten wat iets kan kosten, dan is het vervolgens heel lastig om achteraf te controleren of het bedrag dat jou in rekening is gebracht juist is.

 

Laatste update op 27 september 2016 – 01:44 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344