Kan ik tussentijds overstappen van zorgverzekering?

Je kunt in principe één keer per jaar overstappen tussen half november en 31 december. Als je zelf je zorgverzekering hebt opgezegd, kun je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Tussentijds overstappen van zorgverzekering kan alleen als je voldoet aan één van de uitzonderingen. Wij leggen je uit wanneer dit mogelijk is en hoe dit in zijn werk gaat.

Tussentijds overstappen

1. Je bent 18 jaar geworden

Als je nog geen 18 bent, hoef je nog geen premie te betalen. In de meeste gevallen ben je dan meeverzekerd via de polis van één van je ouders. Als je 18 wordt, ben je verplicht om zelf een polis af te sluiten. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld in juni 18 wordt, je vanaf 1 juli een zorgverzekering moet afsluiten. Je bent dan verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Je kunt er eventueel voor kiezen om ook een aanvullend pakket af te sluiten dat aansluit bij je zorgwensen. Je kan ervoor kiezen bij de huidige verzekeraar te blijven, maar tussentijds overstappen is in dit geval ook een optie.

2. Je komt uit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering

Als je in Nederland woont en werkt ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Wanneer je een tijd in het buitenland bent verbleven, heb je wellicht geen Nederlandse zorgverzekering meer. Als je terug naar Nederland komt, ben je verplicht om (weer) een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je in Nederland komt werken. Op het moment dat je staat ingeschreven bij de gemeente moet je binnen vier maanden een zorgverzekering afsluiten. Wanneer je dit niet op tijd doet, ben je onverzekerd. In dat geval loop je het risico om een boete te krijgen.

3. Je gaat scheiden

Als je samen met je ex-partner op één polis staat en gaat scheiden, kan je de polis laten splitsen. In de meeste gevallen blijft de verzekeringnemer bij de huidige verzekeringsmaatschappij verzekerd. De ander kan dan een nieuwe polis afsluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij of een nieuwe polis afsluiten bij een andere zorgverzekeraar en op die manier tussentijds overstappen.

4. Het zorgcollectief waar je bij verzekerd bent, wordt beëindigd

Ben je via je werkgever bij een collectief verzekerd, maar ga je bij een nieuwe werkgever aan de slag? Dan dien je een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je ontslagen wordt of wanneer je contract niet verlengd wordt, bieden sommige collectieve zorgverzekeraars een alternatieve zorgverzekering aan. Hierbij blijven de polisvoorwaarden hetzelfde, maar vervalt het collectieve voordeel.
Wanneer je nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering aanbiedt, kun je overstappen naar deze nieuwe collectieve verzekering. Als je nieuwe werkgever geen collectieve verzekering heeft, kun je nog opzoek gaan naar een andere collectieve verzekering. Wellicht dat je via je sportvereniging of fitnessclub een geschikte verzekering kunt afsluiten.
Tot slot kun je er voor kiezen om een individuele zorgverzekering af te sluiten.

5. Je komt uit een militair dienstverband

Als je een militair dienstverband hebt, ben je verzekerd via de collectieve zorgverzekering van Defensie. Wanneer je militair dienstverband wordt beëindigd, ben je dus niet meer verzekerd via deze collectieve verzekering. Je bent dan verplicht om binnen vier maanden na het beëindigen van je dienstverband een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

6. Je zorgverzekeraar wijzigt tussentijds de voorwaarden van de zorgverzekering

Wanneer je zorgverzekeraar de voorwaarden van de zorgverzekering halverwege het jaar verandert en dit nadelige gevolgen voor jou als verzekerde heeft, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering. Je kunt dan overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar of bij je huidige verzekeraar blijven en kiezen voor een ander pakket.

Tussentijds Overstappen van zorgverzekering

Wanneer een van bovengenoemde situaties op jou van toepassing is, kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering. Let er op dat je hierbij zelf je oude zorgverzekering moet opzeggen.
Op ZorgKiezer.nl vergelijk je alle zorgverzekeraars op basis van jouw eigen zorgwensen en voorkeuren. Een zorgverzekeraar moet je altijd accepteren voor de basisverzekering. Dit betekent dat een zorgverzekeraar jou niet mag weigeren, omdat je tussentijds overstapt van zorgverzekering.

Jaarlijkse overstapperiode

Eind van het jaar mag iedereen weer overstappen van zorgverzekeraar. Op ZorgKiezer.nl houden we je graag op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de zorgverzekering 2018. Wil je direct op de hoogte zijn van alles over de zorgverzekering 2018? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Over de auteur

Michelle Meulenberg

2 gedachten over “Kan ik tussentijds overstappen van zorgverzekering?

 1. BIJ OVERSTAP WENS;IK BEN ONTEVREDEN OVER DE LOPENDE VERZEKERING EN WIL WEG BIJ DEZE VERZEKERAAR.
  DIT IS EEN BIJZONDER REDEN DIE NIET TE VINDEN IS OP INTERNET.

  MEN SPREEKT VAN OVERSTAPPEN “KAN KOSTEN MET ZICH MEE BRENGEN”; WAT ZIJN DAT VOOR KOSTEN.?
  GAARNE UW ANTWOORD.

  • Beste A van Kuijk,

   Wanneer je de huidige zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari kun je nog tot 31 januari overstappen.
   Als je ontevreden bent, omdat zij tussentijds de voorwaarden hebben veranderd dan wordt er een uitzondering gemaakt. http://blog.zorgkiezer.nl/aanvullende-verzekering/kun-2018-zorgverzekering-tussentijds-wijzigen/

   Overstappen kost geen extra geld. Je kunt er juist mee besparen als je minder premie wilt gaan betalen. Als je wilt overstappen, omdat je meer zorg nodig hebt dan kun je overstappen naar een duurdere verzekering.

   Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Groetjes,
   Nadia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *