Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kritiek op alternatieve geneeswijzen in Zondag met Lubach

Alternatieve geneeswijzen

Laatste update op 25 oktober 2021 – 15:56 door Daan.

Alternatieve geneeswijzen worden aangeboden in aanvullende verzekeringspakketten, maar zijn niet wetenschappelijk bewezen. Ze worden in sommige gevallen voorgeschreven door een arts, je kunt de medicijnen kopen bij een apotheek en deze medicijnen worden vrijgesteld van btw. Arjen Lubach stelt dat de wetenschappelijke geneeswijzen en de alternatieve geneeswijzen onterecht door elkaar worden aangeboden en pleit voor een scheiding. Wat vind jij?

Alternatieve geneeswijzen

Arjen Lubach pleit voor een duidelijke scheiding tussen alternatieve- en wetenschappelijke geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen worden dus niet wetenschappelijk onderbouwd, maar werken in sommige gevallen wel. Arjen noemt dit het placebo-effect. “Als je gelooft dat iets werkt, kan het ook echt effect hebben.” Hij noemt daarbij dat 80 procent van de klachten waarmee je bij de huisarts komt vanzelf overgaan, zonder behandeling. “Dus als je iedereen een niet-werkend middel zou geven, denkt 80 procent dat je dankzij dat middel bent genezen.” Aldus Arjen Lubach.

Je zou kunnen denken baat het niet dan schaadt het niet. “Maar dat is niet waar”, zegt Lubach. Vorige maand gaven kinderartsen nog aan dat ze zich zorgen maken om alternatieve geneeswijzen waar kinderen bij betrokken zijn. “De afgelopen twee jaar zijn er 16 ernstige incidenten geweest met kinderen. Tijd voor een scheiding tussen wetenschappelijke geneeswijzen en alternatieve geneeswijzen”, stelt Arjen Lubach.

Bekijk hier het fragment van Zondag met Lubach van 8 oktober:

Wetenschapsraad EASAC: “Geen vergoeding voor medicijnen, tenzij bewezen werkzaam.”

In september van dit jaar meldde de Volkskrant dat de EASAC, de overkoepelende Europese adviesraad van wetenschapsacademies, stelt dat het afgelopen moest zijn met de gedogen van homeopathie in de gezondheidszorg. “Er is immers geen enkel bewijs dat de middelen werken en dus mogen ze op geen enkele manier die indruk wekken.”

50% is verzekerd voor alternatieve geneeswijzen

Toch is meer dan de helft van de mensen die vorig jaar via ZorgKiezer.nl zijn overgestapt verzekerd voor alternatieve geneeswijzen. Medicijnen en behandelingen worden dus vergoed door hun zorgverzekeraar. Denk hierbij aan behandelingen of medicijnen als:

  • Acupunctuur
  • Chiropractie
  • Fytotherapie
  • Homeopathie
  • Iriscopie
  • Osteopathie
  • Shiatsutherapie

Op ZorgKiezer.nl kun je een zorgverzekering vergelijken met aanvullende dekking voor alternatieve geneeswijzen. Je kunt ook bekijken hoeveel vergoeding er wordt gegeven per zorgverzekeraar.

Let op: Zorgverzekeraars hebben tot 12 november 2017 de tijd om de pakketten bekend te maken voor 2018. Het is dus verstandig dat als je wilt overstappen je eerst deze pakketten afwacht. Op de hoogte blijven van alle premies? Schrijf je in voor het PremieAlert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344