Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Worden alternatieve geneeswijzen nog vergoed?

Alternatieve geneeswijzen

Laatste update op 3 december 2018 – 13:34 door Monique Huijdink.

Zorgverzekeraar CZ maakte vorige week bekend een aantal alternatieve geneeswijzen uit het aanvullend pakket te gaan schrappen. Uit onderzoek bleek dat klanten van CZ die alternatieve therapieën ‘onzinnig’ vinden. VGZ, Menzis en Achmea zeggen ook kritisch te kijken naar de vergoedingen van alternatieve zorg.

Alternatieve geneeswijzen

Welke alternatieve geneeswijzen vond men onzinnig?

Over reïncarnatietherapie, waarin trauma’s uit een vorig leven centraal staan, was een kwart van de 301 ondervraagden negatief. Ongeveer 500 van de ruim 3 miljoen CZ-klanten volgen deze therapie. Ook craniosacraaltherapie en ayurveda werden weggestemd. CZ heeft nog meer therapieën geschrapt, onder meer klankschaaltherapie, ademhalingstherapie en muziekwaterbedtherapie, chakra cursus en lever- en nierreiniging. Patiënten kunnen deze therapieën uiteraard nog volgen, alleen worden de behandelingen niet meer vergoed door CZ. Andere grote verzekeraars houden de dekking voor alternatieve geneeswijzen ook tegen het licht.

Welke verzekeraars vergoeden alternatieve geneeswijzen in 2019?

CZ zegt therapieën zoals acupunctuur, shiatsu, osteopathie en chiropractie gewoon te blijven aanbieden. VGZ, Menzis en Achmea kijken ook kritisch naar de vergoedingen van alternatieve geneeswijzen. Deze verzekeraars stellen de eis dat de therapeut is aangesloten bij een specifieke branchevereniging en medische en psychosociale basiskennis op hbo-niveau heeft. Als de therapeut dat niet kan aantonen wordt de behandeling niet vergoed.

1 miljoen mensen maken gebruik van alternatieve geneeswijzen

VGZ zegt dat 1 op de 3 mensen een aanvullende verzekering neemt, juist vanwege de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Dat is niet zo gek als je weet dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders jaarlijks gebruikmaken van deze therapieën.
Menzis stelt dat alternatieve geneeswijzen mensen niet alleen hoop geven maar ook het gevoel dat ze zich niet zomaar neerleggen bij klachten en ziekteverschijnselen. De aandacht van de alternatieve zorgtherapeut voor hun problemen zou voor patiënten ook heel belangrijk zijn.

Vergoeding van alternatieve geneeswijzen

Op ZorgKiezer.nl staat een overzicht van vergoedingen van alternatieve geneeswijzen. Ook de door alternatieve genezers voorgeschreven geneesmiddelen behoren tot deze rubriek.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344