Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Een condoom als anticonceptie en bescherming tegen soa’s

condoom

Een condoom beschermt net als andere anticonceptiemiddelen tegen zwangerschap. Daarnaast is het de enige anticonceptie die beschermt tegen soa’s. Dus als je beschermd wil zijn tegen een soa, zal je een condoom moeten gebruiken. Hoe werkt het condoom, wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de ervaringen van gebruikers?

condoom

Een condoom is een dun rubber hoesje welke je over de penis schuift als deze stijf is. Ze zijn er in verschillende maten en soorten. Naast het bekende mannencondoom bestaat er ook een vrouwen condoom, deze plaats je in de vagina. Op het condoom zit vaak ook een zaaddodend glijmiddel. Het condoom beschermt je minder goed tegen zwangerschap dan anticonceptie met hormonen of een spiraaltje. Van de 1000 koppels die er gebruik van maken, raken er 10 tot 50 vrouwen per jaar toch zwanger. Een oorzaak waardoor vrouwen toch wel eens zwanger raken is dat het condoom scheurt.

De werking van condooms

Deze vorm van anticonceptie werkt doordat het sperma opvangt. Hierdoor komt er geen zaad in de vagina, waardoor je niet zwanger kunt raken. Bovendien komt de penis zelf niet tegen de vagina aan, waardoor je beschermd bent tegen de meeste soa’s.

Wanneer je condooms gebruikt en de betrouwbaarheid ervan hoog wil houden, is het belangrijk dat je ze op je juiste manier gebruikt. Voorbeelden van dingen die je beter niet kunt doen zijn:

  • Glijmiddel gebruiken waar vaseline of olie in zit, hier gaat het rubber namelijk kapot van. Je kunt wel glijmiddel gebruiken dat gemaakt is van siliconen of water.
  • Het condoom gebruiken wanneer de datum op het pakje verstreken is, de werking kan dan namelijk minder goed zijn.
  • Het pakje openmaken met scherpe nagels, je tanden of een schaar. Het condoom kan hierdoor kapot gaan.
  • Het vaker dan één keer gebruiken, er kan namelijk een soa of sperma aan de buitenkant zitten.

De voor- en nadelen van condooms

Een voordeel die de condoom met zich meebrengt is dat het je ook beschermt tegen soa’s. Geen enkel ander voorbehoedmiddel beschermt je hier tegen. Vrouwen kunnen het ook als voordeel zien dat het geen hormonen bevat en daardoor minder bijwerkingen met zich meebrengt. Ook hoef je niks in je lichaam aan te brengen en hoef je het alleen op het moment van geslachtsgemeenschap te gebruiken.

Een nadeel is dat het condoom kan scheuren, waardoor je toch zwanger kunt raken. Daarnaast kun je ook bijwerkingen krijgen. Het gebeurt wel eens dat mensen tijdens het gebruik ervan jeuk, roodheid en pijn op de penis of vagina krijgen. Dit komt doordat sommige mensen niet tegen rubber kunnen. Een oplossing hiervoor is dat er ook rubber vrije condooms bestaan, deze noem je ook wel latex-vrij. Een ander alternatief is het vrouwencondoom, deze is namelijk gemaakt van plastic.

Ervaringen van gebruikers van het condoom

We vroegen een aantal gebruikers van het condoom naar hun ervaring hiermee.

“Ik vind het fijn dat ik geen hormonen binnenkrijg en dat je de anticonceptie alleen hoeft te gebruiken wanneer het nodig is”

Al sinds 7 jaar gebruikt Naomi (24) het condoom. “Ik vind het fijn dat ik geen hormonen binnenkrijg en dat je de anticonceptie alleen hoeft te gebruiken wanneer het nodig is”. Voordat ze het condoom gebruikte had ze een hormoonspiraal, maar ze wilde geen anticonceptie met hormonen meer. “Het is onnatuurlijk, kan voor schommelingen zorgen in de oestrogeen/progestageen balans, je kunt stemmingswisselingen krijgen en een verminderd libido”. Naomi vertelt dat ze het voordeel van het condoom vindt dat ze geen last kan krijgen van deze bijwerkingen. De negatieve punten van het condoom vindt zij dat het enigszins irritant is tijdens de seks en dat het kan scheuren.

“Als ik wisselende bedpartners heb gebruik ik ook altijd een condoom, die beschermen mij namelijk ook tegen een soa”

Ook Lotte (23) heeft een tijdje condooms gebruikt als anticonceptie. Ze vindt het een nadeel dat het kan scheuren. “Toen het condoom een keer was gescheurd heb ik alsnog voor de zekerheid een morning-afterpil genomen. Ik wilde dit risico niet meer lopen en daarom ben ik toch over gegaan op andere anticonceptie”. Ze vond het ook een nadeel dat je er op het moment dat je seks gaat hebben aan moet denken en het volgens haar ook een “mood-killer” kan zijn. Ook gaf het haar een minder fijn gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap. Op dit moment heeft ze een koperspiraal en vergeleken met het condoom vindt ze het wel een voordeel dat het condoom ook tegen soa’s beschermt. “Als ik wisselende bedpartners heb gebruik ik ook altijd een condoom”.

Meer lezen over anticonceptie?

Elke vrijdag posten we een blog over een anticonceptiemiddel.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344