Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Het hormoonstaafje: een staafje onder je huid als anticonceptie

Hormoonstaafje

Een hormoonstaafje is een vorm van anticonceptie waarbij de huisarts een staafje onder de huid van je bovenarm plaatst. Het is een dun, soepel staafje van vier centimeter lang. Tamara ziet vooral voordelen aan het gebruik ervan: “ik heb amper last van de hormonen, hoef er niet aan te denken en word nooit ongesteld”. Meer weten over Tamara haar ervaring en hoe het hormoonstaafje zwangerschap voorkomt? Vind het hier uit!

Hormoonstaafje

Voordat de arts het staafje plaatst krijg je een verdoving. Met een dikke naald plaatst hij het staafje onder je huid, hier voel je niks van door de verdoving. Nadat het geplaatst is, ben je voor drie jaar beschermd tegen zwangerschap. Tijdens die drie jaar hoef je er dus niet aan te denken. Deze vorm van anticonceptie, voorkomt zwangerschap heel goed. Per jaar raken 5 van de 1000 vrouwen die er gebruik van maken toch zwanger. De kans is dus heel klein dat je toch zwanger raakt.

Werking hormoonstaafje

De werkzame stof in het hormoonstaafje is progestageen. Dit is een hormoon die ervoor zorgt dat je geen eisprong hebt, een bevrucht eitje zich niet kan vastmaken in je baarmoeder en het slijm aan het begin van je baarmoedermond dikker wordt. Doordat het slijm dikker is, kan het zaad (sperma) van de man hier minder goed doorheen.

De voor- en nadelen van het hormoonstaafje

Na het plaatsen van het staafje, menstrueren sommige vrouwen onregelmatig. Dit komt vooral voor in de eerste maanden. Hierna menstrueer je niet meer of verlies je regelmatig een beetje bloed. Er is ook een kans dat je bijwerkingen krijgt. Bijwerkingen die voorkomen zijn: acne, haaruitval, hoofdpijn, pijn in je borsten en een lichte invloed op je stemming. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak weer binnen drie maanden. Daarentegen is er ook een kans dat je geen enkele bijwerking krijgt.

Ervaring van gebruiker van het hormoonstaafje

We vroegen een gebruiker van het hormoonstaafje naar haar ervaring hiermee.

“Ik heb amper last van de hormonen, hoef er niet aan te denken en word nooit ongesteld”

Tamara Hoekstra (25) gebruikt het hormoonstaafje al vijf jaar. Een aantal voordelen die zij aan het gebruik hiervan benoemde zijn: “ik heb amper last van de hormonen, hoef er niet aan te denken en word nooit ongesteld”. Bovendien heeft ze geen last van bijwerkingen. Daarentegen vindt ze het een nadeel dat het in haar arm moet en ze daardoor een litteken krijgt. Tamara moest het staafje wel na twee jaar laten verwijderen, ze kreeg namelijk weer bloedingen. “Wanneer ik ongesteld word krijg ik super erge migraine aanvallen”. Zodra ze een nieuwe liet plaatsen was dit gelukkig verholpen en had ze geen bloedingen meer.

“Voorheen gebruikte ik de pil, hormoonring en spiraal. Vergeleken met deze middelen ben ik het meest tevreden met het hormoonstaafje”

Voordat Tamara het hormoonstaafje gebruikte heeft ze verschillende vormen van anticonceptie geprobeerd. Zo gebruikte ze eerder de pil, hormoonring en spiraal. Vergeleken met deze middelen is zij het meest tevreden met het hormoonstaafje. “Van de pil werd ik wantrouwend, ik vergat hem namelijk best vaak. Elke keer dacht ik dat ik zwanger kon zijn”.

Bij de hormoonring kreeg Tamara veel last van bijwerkingen. “Ik was neerslachtig, depressief, kon de hele dag wel janken en had vreetbuien”. Het spiraaltje viel er bij Tamara binnen één dag uit. Naast de nadelen van deze anticonceptiemiddelen, vond ze een voordeel van de pil en hormoonring dat je je menstruatie kunt sturen.

Wil jij ook het hormoonstaafje gaan gebruiken?  Je kunt een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je ook advies geven over welke vorm van anticonceptie het beste bij jouw situatie past.

Meer lezen over anticonceptie?

Elke vrijdag posten we een blog over een anticonceptiemiddel.

Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Laatste update op 12 maart 2021 – 11:21 door Nicole Vlugt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344