Paridaans licht toe: “De Ballerine-spiraal voldoet niet aan de nieuwe regelgeving omtrent spiraaltjes. Dat wil zeggen dat er wetenschappelijk gezien onvoldoende bewijs is om te stellen dat deze vergeleken kan worden met huidige koperhoudende spiraaltjes.”

Bij een koperspiraal is de plaatsing van grote invloed op de effectiviteit. Paridaans: “Zowel bij koperspiraaltjes als hormoonhoudende spiraaltjes is de kans op zwangerschap klein. Bij de koperspiraal is de plaatsing erg belangrijk. Als de koperspiraal goed door de arts geplaatst wordt, kent deze geen hoger risico op een zwangerschap dan een hormoonhoudende spiraal.”

Vergoeding anticonceptiemiddel

De kosten van een koperspiraaltje liggen gemiddeld rond de 70 euro. Een hormoonspiraaltje is wat duurder en komt ongeveer op 150 euro uit. Die kosten kunnen onder de dekking van je zorgverzekering vallen, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. De vergoeding voor een anticonceptiemiddel is leeftijdsgebonden. Hierdoor ontstaan er drie groepen:

  • Jongeren tot 18 jaar
  • Vrouwen tussen de 18 en 21
  • Vrouwen van 21 jaar en ouder

Jongeren tot 18 jaar

Tot je achttiende verjaardag valt de vergoeding voor anticonceptie onder de basisverzekering. Omdat je nog geen 18 bent, hoef je ook geen eigen risico te betalen voor het spiraaltje (of een ander anticonceptiemiddel), of voor de plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje is voor jou dus volledig gratis.

Vrouwen tussen de 18 en 21

Dan is er de groep vrouwen tussen de 18 en 21 jaar. Ook voor hen wordt het spiraaltje vergoed vanuit de basisverzekering, maar omdat zij ouder dan 18 zijn betalen ze wel eigen risico. Dit eigen risico geldt voor de aanschaf van het spiraaltje zelf. Daarnaast kan het ook gebeuren dat je eigen risico betaalt voor het plaatsen van het spiraaltje:

  • Laat je het spiraaltje plaatsen door de huisarts? Dan betaal je geen eigen risico voor de plaatsing.
  • Laat je het spiraaltje plaatsen door een gynaecoloog in het ziekenhuis? Dan betaal je wel  eigen risico voor de plaatsing.

Vrouwen van 21 jaar en ouder

De laatste doelgroep zijn de vrouwen van 21 jaar en ouder. Zij krijgen geen vergoeding voor het spiraaltje vanuit de basisverzekering. Hierdoor zijn er twee opties:

  • Zij betalen het anticonceptiemiddel volledig zelf
  • Zij sluiten een aanvullende verzekering af met een vergoeding voor anticonceptie

Deze vrouwen betalen nooit eigen risico over het spiraaltje zelf (het valt immers niet onder de dekking van de basisverzekering). Wel kan het zijn dat zij eigen risico moeten betalen voor de plaatsing. Ook hier geldt:

  • Laat je het anticonceptiemiddel plaatsen door de huisarts? Dan betaal je geen eigen risico voor de plaatsing.
  • Laat je het spiraaltje plaatsen door een gynaecoloog in het ziekenhuis? Dan betaal je wel  eigen risico voor de plaatsing.

Meer informatie over anticonceptie

Op ZorgKiezer vind je alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van de anticonceptie die bij jou past. Iedere vrijdag duiken we dieper in de wereld van anticonceptie en vertellen we meer over één anticonceptiemiddel.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.