Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Einde aan fictieve collectieve korting op zorgverzekering

Laatste update op 2 juli 2018 – 13:49 door .

Minister Bruins voor Medische Zorg wil in 2020 de maximale collectieve korting op de basisverzekering terugbrengen van 10 procent naar 5 procent. Een collectieve korting op je zorgverzekering kun je krijgen via bijvoorbeeld je werkgever of een vereniging.

Collectieve korting

Minister Bruins noemt de collectieve korting fictief

Verzekeraars kunnen korting krijgen als ze voor een groep zorg inkopen. Daar besparen ze op, waardoor ze deze groep een collectieve korting kunnen aanbieden op de basisverzekering.

Maar de minister van Medische Zorg stelt dat de korting helemaal niet wordt behaald door een inkoopvoordeel, maar door een opslag op de oorspronkelijke premie. Hij vindt dat de collectieve korting wordt ingezet als marketinginstrument en wil hier een einde aan maken.

Wat wil hij veranderen?

Als eerste stap wil hij in 2020 de maximale collectieve korting terugbrengen van 10 naar 5 procent. Daarnaast streeft hij naar een minder groot aantal collectieve zorgverzekeringen. Op dit moment zijn er 51.000 collectiviteiten.

Hij wil ervoor zorgen dat zorgverzekeraars duidelijk moeten laten zien:

  • Welke zorgverzekeringen hetzelfde zijn;
  • Op welke zorgpolis de collectieve korting wordt toegepast;
  • Wat deze verzekering kost en of de korting niet fictief is.

Aanvullende verzekeringen

Verzekeraars mogen wel zelf beslissen wat zij voor een collectieve korting geven voor de aanvullende verzekering. Deze verzekeringen worden particulier aangeboden. Ook ZorgKiezer geeft tot 12 procent collectieve korting op aanvullende verzekeringen.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland zegt: “Het is van belang collectiviteiten te kunnen blijven aanbieden, omdat deze voor betrokken groepen een duidelijke zorginhoudelijke meerwaarde kunnen bieden, bijvoorbeeld op het gebied van preventie.” (bron:ANP)

Voor consumenten met een collectieve verzekering verandert er weinig

In je portemonnee merk je er waarschijnlijk niet veel van als jij een collectieve zorgverzekering hebt. De korting wordt dan wel verlaagd van 10 naar 5 procent, maar doordat zorgverzekeraars transparanter moeten worden zal de oorspronkelijke premie op deze verzekeringen ook verlaagd worden.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344