Geslaagd? Studeren of reizen in het buitenland?

Ben je van plan om te gaan reizen of te studeren in het buitenland? Dan is het slim om voorbereid weg te gaan en even je zorgverzekering te checken. Het kan namelijk zijn dat je iets moet regelen!

Reizen

Studeren of reizen in het buitenland

Als je minder dan drie jaar op reis gaat, blijf je in principe gewoon in Nederland verzekerd. Je blijft dus gewoon zorgpremie betalen. Je bent ook verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland. De kosten worden gedekt gebaseerd op de Nederlandse tarieven. Zijn de zorgkosten hoger in het land waar je bent? Dan moet je zelf het verschil betalen.

Wil je dat al je kosten gedekt worden in het buitenland? Dan kun je een aanvullende verzekering met buitenlandse dekking afsluiten. Deze dekking zorgt ervoor dat je 100 procent vergoed bent voor de kosten in het buitenland.

Let op: sommige zorgkosten worden gedekt door je reisverzekering. Check deze dus ook even.

30 +?

Als je ouder dan 30 bent en je gaat studeren in het buitenland dan vervalt de Nederlandse zorgverzekering wel.

Werken in het buitenland

Binnen Europa

Als je (naast studeren) gaat werken in het buitenland, word je gezien als werknemer en moet je een zorgverzekering in het buitenland afsluiten.

Buiten Europa

< 3 maanden
Korter dan drie maanden buiten Europa werken? Dan blijf je wel gewoon verzekerd in Nederland.

>3 maanden
Langer dan drie maanden buiten Europa werken? Dan ben je niet langer verzekerd via je Nederlandse zorgverzekeraar en kun je de zorgverzekering opzeggen. Je hebt dan een verklaring nodig van de ambassade uit het land waar je gaat werken en deze toon je aan de zorgverzekeraar.

Periode niet zeker?
Zeg jouw zorgverzekering dan op op het moment dat je vertrekt. Verzeker je je dan wel in het buitenland voor medische kosten.

Handig om mee te nemen

Engelse verzekeringsverklaring
Het is slim om een Engelse verzekeringsverklaring mee te nemen op reis. Mocht je naar het ziekenhuis of de huisarts moeten in het desbetreffende land dan kunnen ze zien dat je een zorgverzekering hebt die de medische kosten dekt. Ook weten zij dan meteen waar de kosten gedeclareerd kunnen worden.

Zorgpas
Vergeet je zorgpas niet mee te nemen als je het land verlaat. Er kan altijd wat gebeuren en als je dan medische zorg nodig hebt ben jij voorbereid.

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk zorgverzekeringen in Nederland zodat je de juist zorg krijgt als je naar het buitenland gaat. Je kunt hier bijvoorbeeld de goedkoopste zorgverzekering vinden met een buitenlanddekking. Mocht je nog andere vragen hebben dan kan je altijd bellen met onze zorgexperts op 020 2611 600.