Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hooikoorts, wat vergoedt jouw zorgverzekering?

hooikoorts

Laatste update op 18 oktober 2021 – 15:37 door Daan.

De hooikoortsklachten beginnen vroeg dit jaar, omdat de temperaturen deze winter warmer zijn dan normaal. Veel elzen komen daarom vroeg in bloei te staan. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om jouw hooikoorts te verminderen. Welke medicijnen en andere middelen zijn beschikbaar en wat wordt er vergoed vanuit jouw zorgverzekering? 

Hooikoorts

Symptonen hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt doordat pollen van bloeiende grassen, planten of bomen in de lucht komen die je inademt. Het lichaam maakt dan bepaalde stofjes aan, waaronder histamine. Deze reactie kan zorgen voor jeukende ogen, jeukende neus of niesbuien, hoofdpijn, hoesten en soms huidirritatie.

Weersomstandigheden en hooikoorts

Het seizoen en het weer  heeft een grote invloed op het aantal pollen in de lucht. Als het warmer buiten is wordt er namelijk meer stuifmeel aangemaakt. Als er dan ook nog eens veel wind staat, dan wordt het stuifmeel gemakkelijker verspreid. Door de regen gaan de stofjes juist uit de lucht, waardoor je minder last hebt van de klachten.

Hooikoorts en je zorgverzekering

Bezoekje aan de huisarts wordt vergoed

Vertrouw jij het niet? Omdat het bijvoorbeeld om jouw kind of een bejaarde ouder gaat? Dan kun je altijd even langs de huisarts gaan. Dit bezoekje wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt ook géén eigen risico. De huisarts kan je medicijnen voorschrijven die de aanmaak van hestamine tegengaan, zoals een neusspray die niet vrij verkrijgbaar is. Je betaalt soms wel een eigen bijdrage als je huisarts na het bezoek medicijnen voorschrijft tegen de hooikoorts.

Bij doorverwijzing of extra onderzoek betaal je eigen risico

Je kunt je ook door je huisarts laten doorverwijzen om te laten vaststellen voor welke pollen je precies allergisch bent. Voor een doorverwijzing naar een andere zorgverlener of extra onderzoek (zoals bloedprikken) betaal je eerst altijd je eigen risico. In 2018 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dat met het vrijwillig eigen risico 500 euro verhogen.

Zelfzorgmiddelen worden niet vergoed

Wanneer je hooikoortstabletten koopt bij de drogist of apotheek zonder recept, dan valt het onder ‘zelfzorgmiddelen’. Deze worden niet vergoed.

Aanvullende verzekering: geen recept, toch een vergoeding?

Heb jij geen recept van de huisarts, maar wil je toch de medicijnen vergoed hebben tegen hooikoorts? Er zijn aanvullende verzekeringen voor ‘zelfzorgmiddelen’. Als je je alleen voor de zelfzorgmiddelen wilt verzekeren is dit vaak niet voordelig. Alternatieve geneeswijzen zijn soms ook een optie.

Sommige aanvullende verzekeringen bieden ook de mogelijkheid om de eigen bijdrage vergoed te krijgen voor sommige medicijnen. Je betaalt dan alleen nog het eigen risico, geen eigen bijdrage.

Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?

Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen om je hooikoortsklachten te verminderen.

  • Draag een zonnebril: dit beschermt je ogen tegen pollen die anders in je ogen komen en kunnen gaan irriteren
  • Douche voor het slapen. Zo zijn alle pollen afgespoeld en heb je er ’s nachts minder last van.
  • Kijk goed naar de planten en bomen in je huis of tuin. Misschien komen hier ook wel pollen vanaf die de klachten in huis verergeren.
  • Smeer je neus in met vaseline
  • Ga wanneer het kan na een regenbui naar buiten.

 

Lees ook: Griep? Wat vergoedt je zorgverzekering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344