Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

MammaPrint niet opgenomen in basisverzekering

Laatste update op 4 oktober 2018 – 15:29 door .

Zorginstituut Nederland heeft besloten om de MammaPrint, een borstkankertest die kan beoordelen of er een hoog of laag risico bestaat op uitzaaiingen waarbij een chemotherapie wel of niet nodig blijkt, niet op te nemen in de basisverzekering. Zij stellen dat de uitkomsten voor deze genetische test te onzeker zijn om van de chemotherapie af te zien.

MammaPrint

Wat is de MammaPrint?

De MammaPrint is een instrument waarmee je kunt voorspellen of vrouwen met een vorm van borstkanker wel of geen chemobehandeling nodig hebben. Het is 16 jaar geleden bedacht door Laura van ’t Veer. Er wordt hierbij gekeken naar 70 genen van de borstkanker om te beoordelen of er een hoog of een laag risico bestaat op uitzaaiingen. Veel zorgverzekeraars vergoeden dit al jaren in aanvullende pakketten.

Waarom niet opgenomen?

Volgens het Zorginstituut wordt de MammaPrint niet opgenomen in het basispakket, omdat er nog een groter onderzoek nodig is om vast te stellen dat chemoterhapie niet nodig is op basis van de MammaPrint. Daarnaast zeggen zij dat het niet zeker is dat het weglaten van de chemoterapie een goede invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Teleurgestelde reacties

Over het besluit van Zorginstituut Nederland zijn veel mensen teleurgesteld. Patiënten in een vroeg stadium van borstkanker missen hierdoor een waardevol instrument om de noodzaak van chemotherapie te bepalen.

Reactie op afwijzing MammaPrint

Het komt niet als een verassing voor bedenker Laura van ’t Veer. De patiëntenvereniging vindt het vooral belangrijk dat vrouwen de keuze hebben. ‘Weegt het vermijden van bijwerkingen van de chemo op tegen de iets hogere kans op terugkeer van de tumor?’

Laura van ’t Veer vindt het vooral naar dat de discussie over de veiligheid van de MammaPrint is het openbaar gevoerd moet worden. Ook bestaat bij haar de angst dat door de uitspraak van het Zorginstituut zorgverzekeraars de MammaPrint uit hun pakketten halen.

Bekijk hier het interview van de bedenker van mammaPrint:

MammaPrint

(Volkskrant, 2019)

Ook in andere landen niet vergoed

Het Zorginstituut heeft de MammaPrint nu beoordeeld in samenwerking met zusterorganisaties in andere Europese landen. Ook andere landen hebben op basis van het rapport nu negatief geoordeeld over de test.

Meer zorgnieuws?

Houd onze website in de gaten voor alle wijzigingen voor een zorgverzekering in 2019.
Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief, waarbij jij als eerste op de hoogte bent van alle nieuwtjes en alle zorgpremies voor 2019.

 

 

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344