Nieuwe behandeling in het basispakket tegen Hepatitis C

Vanaf 1 maart 2018 worden de middelen Maviret voor de behandeling tegen hepatitis C vergoed vanuit de basisverzekering. Na veel onderhandelingen is dit besloten door minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport.

Hepatitis C

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een infectie ziekte die wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. De schade die het virus met zich mee brengt is voornamelijk gericht op de lever. Het duurt vaak vele jaren voordat de patiënt ook daadwerkelijk klachten krijgt. De meest voorkomende klacht is levercirrose. Hierdoor kan de lever niet meer normaal functioneren. Met als gevolg dat je je eetlust verliest, er misselijkheid optreed en je moet braken. Ook kunnen er bloedende spataders ontstaan in je slokdarm en endeldarm doordat het bloed een alternatieve route zoekt om van de lever terug te keren naar het hart. Tenslotte, de dragers van hepatitis C hebben een vergrootte kans op leverkanker.

De onderhandeling

Minister Bruins ging in onderhandeling met de fabrikant over de prijs van het dure middel. De prijs die hier uit kwam was passend om dit onderdeel te maken van  de basispakketverzekering. Maviret zorgt voor een effectievere behandeling waardoor een intensieve therapie niet meer nodig is. De oude therapieën en andere behandelingsmethoden zijn dan ook overbodig geworden. Het middel kan gebruikt worden door alle patiënten met de chronische besmettelijke ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.