Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nog geen akkoord zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Laatste update op 15 november 2018 – 13:27 door Monique Huijdink.

De deadline is verlopen maar de meeste zorgverzekeraars zijn er, net als voorgaande jaren met de ziekenhuizen nog lang niet uit. Consumenten weten daardoor niet waar ze aan toe zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van ZorgKiezer onder ziekenhuizen en de grote zorgverzekeraars.

Heeft jouw ziekenhuis in 2019 een contract?

De ene zorgverzekeraar is verder dan de andere. Waar VGZ met slechts een kwart van de ziekenhuizen afspraken heeft kunnen maken, is Menzis er met zeven van de tien uit. Consumenten hebben daardoor nog geen zekerheid bij welke ziekenhuis zij volgend jaar terecht kunnen met hun zorgpolis. Wel garanderen de verzekeraars CZ en Menzis dat alle ziekenhuizen komend jaar vergoed worden.

Onderhandelingen over een akkoord

De belangrijkste discussiepunten in de onderhandelingen zijn de groei of krimp van patiënten, vergoeding van dure medicijnen en de verplaatsing van ziekenhuiszorg naar de eerste lijn. Ook worden met veel ziekenhuizen meerjarenafspraken gemaakt wat meer tijd kost. Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis en de MC IJsselmeerziekenhuizen speelt op de achtergrond een rol. Het maakt partijen bewust van het feit dat het maken van goede afspraken cruciaal kan zijn voor de toekomst van het ziekenhuis.

Premies en dekking

Alle verzekeraars hebben de afgelopen dagen de premies van hun polissen bekendgemaakt. Maar ze hadden ook bekend moeten maken welke dekking zij daarvoor bieden. Daarbij is een belangrijk aspect welke ziekenhuizen er onder de polis vallen. Daarover is nu geen duidelijkheid.

‘Consumenten willen weten waar ze aan toe zijn’

Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer: ‘We weten dat de zorgverzekeraars en ziekenhuizen er elk jaar uiteindelijk toch wel weer uitkomen. Maar consumenten willen graag eerder weten waar ze volgend jaar aan toe zijn. Het zou beter zijn als we overgaan op meerjarenafspraken, zodat er voor iedereen eerder duidelijkheid is. Ook zou de Nederlandse Zorgautoriteit de deadline strikter moeten handhaven. Het halen van die deadline is een verantwoordelijkheid van zowel zorgverzekeraars als ziekenhuizen.’

Actueel overzicht akkoorden

ZorgKiezer blijft de komende tijd de onderhandelingen monitoren. Je kunt de stand van zaken volgen in dit actuele overzicht.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344