Spinraza niet opgenomen in basispakket met huidige prijs

Het medicijn Spinraza wordt niet opgenomen in het basispakket. Het Zorginstituut vindt het middel tegen de zeldzame spierziekte SMA te duur. Volgens het Zorginstituut moet de prijs van Spinraza met 85 procent omlaag voor het in het basispakket opgenomen kan worden.

geneesmiddelen

Te duur medicijn

Het middel kost nu 500.000 euro per patiënt voor het eerste jaar. Om die prijs omlaag te krijgen, zou de minister van Volksgezondheid moeten gaan onderhandelen met de producent. Volgende week brengt het Zorginstituut een definitief advies uit.

Er is al eerder onderhandeld over een te duur medicijn. Vorig jaar werd er flink onderhandeld over Orkambi, tegen taaislijmziekte. Oud-minister Schippers van Volksgezondheid heeft uiteindelijk een akkoord bereikt met de fabrikant over de prijs, maar het exacte bedrag is niet bekend gemaakt.

Wat doet het middel tegen de Spierziekte SMA

De spierziekte SMA (spinale musculaire atrofie) is een erfelijke ziekte waardoor spieren zwakker en dunner worden. Het kan uiteindelijk leiden tot verlamming. Spinraza stimuleert het lichaam om een -voor hun ontbrekend- eiwit aan te maken dat de zenuwcellen aanstuurt. Als patiënten bepaalde functies al verloren hebben, krijgen ze die er niet mee terug. Daarom is de effectiviteit van het middel nu alleen onderzocht bij kinderen jonger dan twaalf jaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.