Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Welke hulpmiddelen dekt de basisverzekering

hulpmiddelen

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Het basispakket is door de overheid samengesteld en is bij elke aanbieder hetzelfde. De medisch noodzakelijke zorg voor kinderen en volwassen is gedekt door de basisverzekering. Het is vaak niet helemaal duidelijk wat de basisverzekering precies dekt. Wist je dat er bepaalde hulpmiddelen in de basisverzekering zijn opgenomen? Welke dat zijn en welke niet zetten we op een rij.

hulpmiddelen

Hulpmiddelen in de basisverzekering

Hulpmiddelen die door de basisverzekering gedekt zijn, vallen onder de categorie ‘hulpmiddelenzorg’. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen opgenomen in de basisverzekering. Enkele voorbeelden van hulpmiddelen die vergoed worden door de basisverzekering zijn:

Ademhalingsapparatuur
Hulpmiddelen die de ademhaling of de zuurstofopname verbeteren. CPAP apparatuur bijvoorbeeld bij slaapapneu.

Personenalarmering
Alarmeringsapparatuur kan in aanmerking voor vergoeding komen. Het kan bijdragen aan zelfstandig wonen of mensen met een lichamelijke beperking helpen. De zorgverzekeraar beoordeelt of een verzekerde aanspraak maakt op alarmering vanuit de zorgverzekeringswet.

Bewegingshulpmiddelen
Bij ernstige aandoeningen aan het bewegingssysteem kunnen hulpmiddelen vanuit de basisverzekering komen. Dat zijn bijvoorbeeld (lig-, sta- en zit-)orthesen, loopwagens, trippelstoelen of transferhulpmiddelen.

Prothesen
Prothesen zijn hulpmiddelen die aan de buitenkant een lichaamsdeel (gedeeltelijk) vervangen. Onder voorwaarden krijg je hiervoor vergoeding uit de basisverzekering. Voorbeelden van prothesen zijn ledemaatprothesen (arm, been), borstprothesen, pruiken, oogbolprothese, gezichtsprothesen of gebitsprothesen.

Voedingshulpmiddelen
Voedingshulpmiddelen worden ingezet bij situatie waarbij hulp nodig is voor het toedienen van voedsel. Dit kan zijn door behulp van een apparaat of via een sonde. Onder voorwaarden zijn deze kosten gedekt door de basisverzekering. Voeding kan via het maagdarmkanaal of via de bloedbaan binnekomen. Voor een uitwendige voedingspomp met toebehoren en uitwendige toebehoren voor toedienen van voedsel via de bloedbaan is dekking opgenomen.

Diabeteshulpmiddelen
Mensen met diabetes (suikerziekte) type 1 of type 2 kunnen in aanmerking komen voor vergoeding uit de basisverzekering. Je hebt recht op vergoeding van diabeteshulpmiddelen als je aan specifieke voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld met insuline worden behandeld of bloedsuikerverlagende middelen gebruiken. Hulpmiddelen die in aanmerking kunnen komen voor vergoeding zijn o.a. bloedafnameapparatuur, een bloedglucosemeter, een flash glucosemeter of een externe insulinepomp. De verschillende glucosemeters zijn alleen in specifieke situaties gedekt door de basisverzekering. Sinds 1 januari 2021 vallen ketonenstrips samen met overige diabeteshulpmiddelen onder ‘hulpmiddelenzorg’ via de zorgverzekeraar.

Veel hulpmiddelen opgenomen in de basisverzekering

Dit lijstje is slechts een greep uit de hulpmiddelen die door de basisverzekering worden vergoed. Er zijn nog veel meer hulpmiddelen opgenomen in het basispakket. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden of voor doven en slechthorenden. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen speciaal voor verpleging of het toedienen van geneesmiddelen. En dan is er ook nog zo iets als een hulphond.

Wat is niet gedekt door de basisverzekering?

Niet alle hulpmiddelen worden in elke situatie vergoed. hulpmiddelen die niet in aanmerking komen voor vergoeding zijn:

  • snurken (apparatuur om snurken te verminderen)
  • Bewakingsapparatuur wiegendood (Apparatuur ter voorkoming van wiegendood)
  • Steunzolen en andere eenvoudige bewegingshulpmiddelen als krukken of een rollator
  • Pruiken bij klassieke mannelijke kaalheid of algemeen gebruikelijke hulpmiddelen, zoals een muts als alternatief voor een pruik.
  • De kosten voor vervanging van batterijen en oplaadapparatuur bij bijvoorbeeld voedingshulpmiddelen.

Dit overzicht geeft inzicht in hulpmiddelen die uitgesloten zijn van vergoeding op basis van bovengenoemde lijst aan hulpmiddelen. Dit zijn niet de enige uitzonderingen. Bekijk daarom altijd goed de polisvoorwaarden voor je een nieuwe zorgverzekering aanvraagt. Of de basisverzekering wijzigt horen we op Prinsjesdag. Dan worden alle veranderingen voor de zorgverzekering 2022 bekend.

 

Laatste update op 28 september 2021 – 11:06 door Claire Langenhoff.

Reacties op “Welke hulpmiddelen dekt de basisverzekering

    1. Ik mis nog steeds tandarts zorg. Een beetje specialistische behandeling is wat kosten betreft niet of nauwelijks op te brengen voor mindervermogenden. Een slecht gebit zorgt voor psychische- en somatische klachten.

      1. Helemaal eens. Eerst zeuren als regering dat mensen met minder vermogen slechtere gezondheid hebben en intussen het relevante goede gebit buiten de basiszorg houden.

  1. Is er al eens nagegaan hoeveel de zorgverzekeringen hebben bespaard door het niet doorgaan of uitgestelde operaties en medische behandelingen?

  2. Sommige verzekeraars vergoeden voor insuline afhankelijke diabetes patienten geen insuline van Novorapid meer. De pen van Novorapid is de enige met een geheugen indicatie. Dus, heb ik nu al geprikt, dat heb ik dus vaak door korte termijn geheugen verlies. Reden om bij de keuze van verzekeraar op te letten.

  3. Ik zou graag willen weten waarom de glazen van de bril niet vergoed worden, bv bij macula degeneratie.
    Goed kunnen zien is van levens belang..en de kosten lopen jaarlijks op.
    Ook de een goed gebit is zo belangrijk..voor ouderen vooral, dus graag tandarts in basispakket.

  4. Graag tandarts in basispakket.
    Een slecht gebit geeft veel gezondheidsklachten, gezinnen en ouderen kunnen dit niet opbrengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344