Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Twee keer eigen risico betalen door corona

Dubbel eigen risico

Het coronavirus zorg voor veel ongemakken, maar voor sommige Nederlanders pakt het ook financieel slecht uit. Veel behandelingen zijn uitgesteld in verband met de zorg voor coronapatiënten. Als een behandeling is uitgesteld, kan dit ervoor zorgen dat je straks twee keer eigen risico moet betalen. 

dubbel eigen risico

Behandeling uitgesteld

Als je nu in een behandeltraject zit waarbij de zorg niet noodzakelijk is, kan het zijn dat de behandeling wordt uitgesteld. Je zit dan in een behandeltraject wat normaliter voldoende tijd geeft om de behandeling te laten plaatsvinden. Een behandeltraject duurt maximaal 120 dagen. Ben jij in 2019 begonnen met het behandeltraject en loopt deze door in 2020, dan wordt het eigen risico van het jaar 2019 hiervoor aangesproken. Er wordt namelijk gekeken naar de eerste datum waarop jij in het ziekenhuis bent geregistreerd. Als je behandeling doorloopt in 2020, maakt dat normaliter niet uit en wordt hier niet ook nog het eigen risico van 2020 voor gebruikt. Echter nu behandelingen massaal zijn uitgesteld, waardoor de termijn van 120 dagen verstrijkt. Als de behandeling in 2020 wordt hervat, zal deze opnieuw als eerste registratie aangemaakt worden en betaal je opnieuw eigen risico.

Twee keer eigen risico betalen

Op dit moment is er in verband met het coronvirus geen mogelijkheid om alle behandelingen door te laten gaan. Hierdoor zullen er patiënten zijn die twee keer het eigen risico moeten gaan betalen voor in principe hetzelfde behandeltraject. Alle niet noodzakelijke behandelingen zijn zo veel mogelijk uitgesteld, wat ook kan gaan leiden tot het oplopen van wachttijden van behandelingen. Door het uitstellen van behandelingen en eventuele langere wachttijden, zullen meerdere verzekerden buiten hun bestaande behandeltraject vallen. Door de manier waarop ziekenhuizen de zorgkosten registeren, kan de zorgverzekering opnieuw het eigen risico in rekening brengen. Zorgverzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit over een eventuele tegemoetkoming. Het eigen risico is echter onderdeel van de verantwoordelijkheden van de overheid. De politiek zal hier een uiteindelijke beslissing over moeten nemen.

Hoeveel mensen precies twee keer het eigen risico zullen moeten betalen is op dit moment nog niet bekend. Het verplichte eigen risico was vorig jaar 385 euro. In 2020 is dit bedrag opnieuw 385 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2019 ZorgKiezer.nl | Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344