Prinsjesdag 2019: dit verandert er in de zorg

Het is Prinsjesdag 2019. De koning heeft de Troonrede uitgesproken en het befaamde koffertje met de miljoenennota is overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Maar, wat gaat er nu concreet veranderen in 2020? Wij zochten het voor je uit.

Lees verder

Hoe blijven medicijnen betaalbaar?

Hoe blijven medicijnen betaalbaar? Op 10 december bespreken Tweede Kamerleden de initiatiefnota ‘Big farma: niet gezond!’ van GroenLinks, SP en PvdA. Het zal gaan over medicijnen en de manier waarop prijzen van medicijnen tot stand komen. De partijen zeggen de macht van de farmaceutische industrie te willen doorbreken.

medicijnen

Lees verder

Kun je met een betalingsachterstand overstappen naar andere zorgverzekeraar?

Als je langer dan 6 maanden premieachterstand hebt, is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Mensen met een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden blijven vastzitten aan hun oude polis. Ook als de voordelen van bijvoorbeeld een collectieve verzekering voor minima in 2019 vervallen. Zoals in Zwolle.

Schuld

Lees verder

Zorgpremie Ditzo stijgt met € 2,- per maand

Het regent niet alleen regendruppels, maar ook de zorgpremies druppelen binnen! Zorgverzekeraar Ditzo heeft de premies en pakketten voor 2018 bekend gemaakt. De maandelijkse premie voor de basisverzekering van Ditzo bedraagt in 2018 € 102,95. Dat is € 2,- hoger dan het afgelopen jaar. 

Lees verder

Lastminute run op zorgverzekeringen, maar in totaal minder overstappers verwacht

Met nog minder dan 48 uur te gaan is de laatste bel gegaan voor het zorgseizoen 2016. Traditioneel stappen in de laatste drie dagen van het jaar honderdduizenden mensen over naar een andere zorgverzekeraar. De drukte om op het laatste moment nog te wisselen van zorgverzekering is dit jaar groter dan afgelopen jaren. Dat stelt de onafhankelijke vergelijker ZorgKiezer.nl op basis van eigen cijfers en analyse van zoekopdrachten bij Google.

Maar het is de vraag of deze inhaalrace op tijd komt. ZorgKiezer.nl verwacht dat het totaal aantal overstappers dit jaar lager zal uitvallen. Dat komt omdat het thema minder leeft omdat de premiestijging beperkt was en er geen grote wijzigingen waren zoals de ‘vrije artsenkeuze’ discussie vorig jaar. Daarnaast zijn verzekeraars iets terughoudender. Vorig jaar wisselden 1, 1 miljoen mensen van zorgverzekering.

Verzekeraars terughoudend: geen cadeautjes en acties, minder TV reclame

Zorgverzekeraars zijn dit jaar terughoudender met marketingcampagnes. De afgelopen jaren buitelden zorgverzekeraars over elkaar heen om consumenten in de laatste dagen van het jaar met cadeautjes en last minute acties te verleiden tot een overstap. De verzekeraars hebben afgesproken om dat dit jaar niet te doen. Ook adverteren zij niet meer met scherpe vanaf tarieven. Ook houden de verzekeraars de hand op de knip. Er werd t/m week 52 bijna 3 miljoen euro (8%) minder uitgegeven aan reclame op radio, televisie en dagbladen, zo blijkt uit cijfers van Nielsen.

Peter Ruys van ZorgKiezer.nl: “Veel mensen wachten tot het allerlaatste moment om hun zorgverzekering te bekijken. Ze vinden het dan ook niet echt leuk. Maar de premies van de verschillende zorgverzekeringen lopen uiteen. Wie goed kijkt en vergelijkt kan dus veel geld besparen.

Topdrukte

Mensen wachten altijd tot het allerlaatste moment. Maar de overstaphausse kwam dit jaar wel erg laat op gang. Dat komt omdat zorgverzekeraars erg laat waren met hun premie en lang geen duidelijkheid konden geven over hun afspraken met ziekenhuizen voor volgend jaar. Ook speelde het thema zorgverzekering minder dan vorige jaren omdat de premie met +3% minder hard steeg dan verwacht en er geen grote wijzigingen waren in het pakket.

Tot de Kerst was het aantal overstappers ruim 20% lager dan andere jaren bij ZorgKiezer.nl Dat is daarna omgeslagen. ZorgKiezer.nl had afgelopen dagen ruim 25% meer vergelijkers en overstappers dan vorig jaar. Daarnaast was het zoekvolume in Google in de afgelopen dagen op belangrijke zoektermen als ‘zorgverzekering vergelijken’ twee keer zo groot als in 2013 en 2014. 

Overstappen kan nog!

Consumenten kunnen nog tot en met 31 december hun zorgverzekering opzeggen. Ze hebben dan tot 1 februari de tijd om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Aantal overstappers zorgverzekering 2006-2015  

Jaar        Percentage     Aantal       
2006 19,10% 2.970.000
2007 4,30% 704.000
2008 3,60% 589.000
2009 3,50% 576.000
2010 4,30% 709.000
2011 5,50% 900.000
2012 6,00% 1.000.000
2013 7,20% 1.200.000
2014 6,50% 1.100.000
2015 6,80% 1.140.000

Wat kan er niet ontbreken in jouw reiskoffer?

Wat neem je allemaal mee op vakantie? Je denkt vast als eerst aan je zwempak, je zonnebril en een paar slippers, maar het is goed om daar wat verder over na te denken. Het kan zo zijn dat je bepaalde spullen hard nodig hebt en dan ben je blij dat je ze hebt ingepakt. Om ervoor te zorgen dat jij niet met lege handen staat op vakantie hebben wij voor je uitgezocht wat er absoluut niet kan ontbreken in jouw reiskoffer.

 vakantie

Lees verder

Budgetpolis

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie raadt consumenten af om nog een budgetpolis af te sluiten. In een brief aan Zorgverzekeraars Nederland stelt de NPCF dat de consument vaak ver moet reizen, dat ziekenhuizen worden gecontracteerd die onder verscherpt toezicht staan en dat consumenten vaak moeten bijbetalen bij hun ziekenhuisbezoek. De NPCF baseert zich in haar brief op een vijf maanden oud onderzoek van de NZA uit juli 2015. Peter Ruys van ZorgKiezer.nl vindt de oproep ‘bangmakerij’. ‘De dekking en voorwaarden van budgetpolissen in 2016 is ruimer dan ooit tevoren. Daarnaast is het een taak van zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars om beter voor te lichten. Een simpele intake aan de balie van het ziekenhuis is voldoende om bijbetaling te voorkomen.’

eigen-risico

Lees verder

Ohra Zorgpremie 2016 stijgt met 55 euro per jaar

Ohra Zorgpremie 2016 zorgverzekeraarDe Ohra zorgpremie gaat met een kleine 5 euro per maand omhoog. Dit is de premie voor de restitutie basisverzekering met een eigen risico van 385 euro zonder extra korting. De maandelijkse zorgpremie in 2016 wordt bij Ohra 105,37 euro. Ohra biedt vanaf 1 januari 2016 geen natura zorgverzekering meer aan.

Lees verder

Vijf tips voor een zorgeloze vakantie

Tijdens je vakantie wil je geen zorgen hebben. Graag geven wij jou een aantal tips zodat jij goed voorbereid op vakantie kunt gaan en je tijdens de vakantie geen zorgen hoeft te maken over randzaken. Een goede voorbereiding en een aantal nuttige tips kunnen zorgen wegnemen.Graag geven wij jou een aantal tips gericht op de zorgverzekering en op medische zorg in het buitenland. Deze tips kunnen jouw vakantie zorgeloos maken en kunnen voorkomen dat je hoge medische kosten zelf moet dragen omdat de zorgverzekeraar de kosten maar gedeeltelijk vergoed.

sea-beach-holiday-vacation-large

 

Lees verder