Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vakantie of studeren in het buitenland

Reizen

Ben je van plan om te gaan reizen na jouw studie of ben je van plan te gaan wonen en/of studeren in het buitenland? Dan is het slim om voorbereid weg te gaan en even je zorgverzekering te checken. Dit is wat jij moet regelen!Reizen

Basisverzekering in Nederland verplicht

In de volgende gevallen is een basisverzekering in Nederland verplicht.

Vakantie in het buitenland

Ga jij voor een tijd (tot 1 jaar) op vakantie naar het buitenland om daar rond te reizen en te wonen, maar ben je er niet werkzaam? Dan moet je de Nederlandse basisverzekering aanhouden.

Studeren in het buitenland

 • Studeren onder de 30 jaar

Ga je tijdelijk studeren in het buitenland, maar ben je er niet werkzaam? Dan blijft jouw Nederlandse basisverzekering ook van kracht. Je blijft dus gewoon zorgpremie betalen en je bent verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland. De kosten worden gedekt gebaseerd op de Nederlandse tarieven. Zijn de zorgkosten hoger in het land waar je bent? Dan moet je zelf het verschil betalen.

Wil je dat al je kosten gedekt worden in het buitenland? Dan kun je een aanvullende verzekering met buitenlandse dekking afsluiten. Deze dekking zorgt ervoor dat je 100 procent vergoed bent voor de kosten in het buitenland.

Let op: sommige zorgkosten worden gedekt door je reisverzekering. Check deze dus ook even.

 • Studeren boven de 30 jaar

Als je 30 jaar of ouder bent en voor studie naar het buitenland gaat, dan geldt het volgende:

 • Verblijf je korter dan één jaar in het buitenland? Dan ben je verplicht de Nederlandse basisverzekering aanhouden.
 • Verblijf je langer dan een jaar in het buitenland? Dan kom je meestal niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering.

Werken in het buitenland

 • Buiten Europa

Als je (naast studeren) korter dan drie maanden gaat werken buiten Europa, dan blijf je gewoon verzekerd in Nederland.

Geen recht op basisverzekering in Nederland

In de volgende gevallen heb jij geen recht op een basisverzekering in Nederland.

Werken (naast studeren) in het buitenland

 • Binnen Europa

Als je (naast studeren) gaat werken in het buitenland binnen Europa dan word je gezien als werknemer en moet je een zorgverzekering in het buitenland afsluiten.

 • Buiten Europa
  • >3 maanden

   Ga je langer dan drie maanden buiten Europa werken? Dan ben je niet langer verzekerd via je Nederlandse zorgverzekeraar en kun je de zorgverzekering opzeggen. Je hebt dan een verklaring nodig van de ambassade uit het land waar je gaat werken en deze toon je aan de zorgverzekeraar.
  • Periode niet zeker?Weet jij nog niet hoe lang je blijft werken buiten Europa? Zeg jouw zorgverzekering dan op op het moment dat je vertrekt. Verzeker je je dan wel in het buitenland voor medische kosten.

Wonen in het buitenland

Ben jij een gepensioneerde in het buitenland, maar heb je altijd in Nederland gewerkt? Dan voert het CAK bepaalde regelingen voor je uit. Je hebt dan niet het recht om een basisverzekering in Nederland af te sluiten. Neem voor meer informatie contact op met het CAK.

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk zorgverzekeringen in Nederland zodat je de juist zorg krijgt als je naar het buitenland gaat. Je kunt hier bijvoorbeeld de goedkoopste zorgverzekering vinden met een buitenlanddekking. Mocht je nog andere vragen hebben dan kan je altijd bellen met onze zorgexperts op 020 2611 600.

Laatste update op 25 juni 2019 – 10:39 door .

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344