Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Langdurige zorg gaat Nederland steeds meer geld kosten

Laatste update op 9 februari 2011 – 14:02 door Claire Langenhoff.

Kosten voor AWBZ groeien sterk in de komende 10 jaar

De kosten van langdurige zorg zullen de komende 10 jaar sterk oplopen. Door de sterke groei zullen de kosten onbeheersbaar worden. Op dit moment besteed Nederland van heel de EU het meeste geld aan langdurige zorg. De grootste oorzaak hiervan is de opkomende vergrijzing in ons land. Nederland is daarbij het enige land in de wereld waar mensen wettelijk recht hebben op zorg, wat ons veel geld kost.

Dit alles schrijft het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA in een studie naar de invloed van de vergrijzing en het Nederlands zorgstelsel. Als we zo doorgaan zullen de kosten stijgen van 3,5 procent in 2010 naar 8,1 procent in 2060 van het bruto binnenlands product. Buiten het feit dat dit meer dan een verdubbeling is zullen de kosten ook nog eens sneller groeien dan in andere EU landen.

Oud-minister Ab Klink en econoom Lans Bovenberg, welke beide meewerken aan het onderzoek, denken dat een vouchersysteem de oplossing kan bieden. Hierbij krijgen de mensen een budget waarmee ze zelf zorg in kunnen kopen. De voordelen hiervan zijn dat de kosten aanzienlijk lager zijn, de zorg kan beter afgestemd worden aan uw persoonlijke wensen en de verantwoordelijkheid ligt weer bij de mensen zelf. Op dit moment maken verschillende landen in de EU al gebruik van dit vouchersysteem verder speelt in Zuid-Europese landen als Spanje en Griekenland de familie een grote rol bij de zorg voor langdurig zieken.

Een andere oplossing voor de stijgende kosten zou het verhogen van de pensioenleeftijd kunnen zijn. Door langer te werken verwerven mensen meer pensioenrechten waardoor ze beter in staat zijn zorgkosten voor eigen rekening te nemen. Een ander groot voordeel hieraan is dat het de druk op de arbeidsmarkt verlicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344