Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Vruchtbaarheidsbehandelingen: De vergoedingen van je zorgverzekering

Laatste update op 8 december 2016 – 02:23 door .

dokterWanneer je moeite hebt met zwanger worden, bestaan er vruchtbaarheidsbehandelingen die een uitkomst zouden kunnen bieden. We zetten de behandelingen voor jou op een rijtje, leggen je uit hoe het zit met de vergoedingen vanuit je zorgverzekering en geven je 3 relevante tips.

Er bestaan verschillende behandelingen die helpen bij het zwanger worden. Er bestaat in-vitrofertilisatie (IVF), kunstmatige Inseminatie (KI), Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, (ICSI) en Intra-Uteriene Inseminatie (IUI). Alle behandelingen worden alleen uitgevoerd op medische indicatie. Je krijgt deze behandelingen dus alleen vergoed wanneer een arts zegt dat het nodig is. Ook speelt je persoonlijke situatie een rol, je leeftijd is belangrijk en de duur van de periode die je al zwanger probeert te worden.

Bij de behandelingen die je vergoed krijgt uit je basispakket, wordt er aanspraak gedaan op het eigen risico. Je betaalt dus eerst zelf via je eigen risico. Het invriezen en bewaren van sperma met een medische indicatie wordt ook vergoed vanuit je basisverzekering.

 IVF

Bij IVF vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. Het embryo wordt vervolgens teruggeplaatst in de baarmoeder. Vanuit je basisverzekering worden de eerste drie behandelingen vergoed. Een voorwaarde is dat je niet ouder bent dan 43 jaar. Omdat de eerste drie pogingen vergoed worden vanuit je basisverzekering, betaal je eerst eigen risico. Wil je meer vergoed krijgen dan drie pogingen, dan kun jij je daarvoor aanvullend verzekeren.

KI

Bij KI wordt door een arts het zaad van de partner of een donor geplaatst in de baarmoedermond. De behandeling wordt vergoed vanuit je basisverzekering wanneer je niet ouder bent dan 43 jaar. Er bestaat ook Intra Uteriene Inseminatie (IUI), hierbij wordt het zaad geplaatst in de baarmoederholte. Voor deze behandelingen betaal je eigen risico.

 ICSI

ICSI is ongeveer hetzelfde als IVF. Er zitten een paar kleine verschillen in de procedure die zich in het lab afspeelt. Evenals IVF worden er vanuit de basisverzekering drie pogingen vergoed.  De maximale leeftijdgrens is 43 jaar. Wil je meer behandelingen dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Aanvullende verzekeringen

In de aanvullende verzekeringen die zorgverzekeraars aanbieden, kunnen extra vergoedingen zijn opgenomen. Dit zijn vergoedingen die buiten de basisverzekering vallen. Dit is onder meer een vergoeding voor meer dan 3 keer  IVF, ICSI, KI, en IUI. Ook een geboorte/adoptie uitkering kan aanvullend vergoed worden. Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering is het belangrijk om te weten of er een medische selectie plaatsvindt.  Wanneer je zorgverzekering gaat vergelijken, wordt dit vanzelf duidelijk.

Tips

– Ga je in 2014 starten met vruchtbaarheidsbehandelingen, verhoog dan niet je eigen risico. Het eigen risico voor 2014 is wettelijk vastgesteld op € 360,-. Voor een vrouw is het niet verstandig om dit bedrag verder te verhogen aangezien er bij  vruchtbaarheidsbehandelingen eerst aanspraak wordt gedaan op je eigen risico.

– Jij en je partner hoeven niet allebei te kiezen voor een brede dekking wanneer jullie een aanvullende verzekering willen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Als vrouw kun je kiezen voor een brede dekking en als man kun je een basisverzekering afsluiten wanneer die verder geen aanvullende verzekeringen nodig heeft.

– Het is van belang om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kan op jaarbasis honderden euro’s schelen.

Op ZorgKiezer.nl kun je eenvoudig alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op prijs, dekking en service. Wanneer je uitgebreid gaat vergelijken, kun je zien welke aanvullende verzekeringen een zorgverzekering heeft. Heb je moeite met vergelijken? Bel ons op het telefoonnummer 020-2611600

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344