Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Prinsjesdag en de zorg: wat verandert er in 2014 voor jou?

Prinsjesdag 2013, Het nieuwe regeringsbeleid voor 2014 wordt op de derde dinsdag van september bekend gemaakt. Wat zijn de veranderingen in 2014 en wat betekent dit voor jou?

Op het gebied van zorg veranderen een aantal zaken. Later vandaag worden alle wijzigingen bekend.

Premie zorgverzekering 2014 bijna 25 euro goedkoper

 • De nominale zorgpremie 2014 wordt door het VWS geschat op 1226 euro op jaarbasis. Dat is 24 euro minder dan dan in 2013. Wat de uiteindelijke premie wordt voor de zorgverzekering, wordt later door de zorgverzekeraars bepaald.

Basispakket 2014 verandert weinig

 • Er verdwijnen nu geen behandelingen en hulpmiddelen uit de basisverzekering. Er moet wel 300 miljoen euro bezuinigd worden op het basispakket. Hoe dat uitgevoerd gaat worden is nog niet bekend. Het College voor Zorgverzekeringen gaat bekijken wat er eventueel uit het basispakket kan.
 • Er worden wel twee nieuwe behandelingen voorwaardelijk toegelaten aan het basispakket. Dit zijn innovatieve behandelingen voor patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose of met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn.
 • Het limiet van vijf consulten bij een eerstelijns psycholoog komt te vervallen. In 2014 komen er vier zorgcategorieën wat samen de Generalistische Basis GGZ vormt.
 • Thuisdialyse wordt in 2014 vergoed als medisch-specialistische zorg en niet langer als medisch hulpmiddel.
 • De vacuümpomp wordt in 2014 vergoed als onderdeel van de therapie en niet als hulpmiddel. Deze laatste twee wijzigingen hebben geen financieel effect op de verzekerden.
 • Het voornemen om werelddekking uit de zorgverzekering te halen gaat niet door.

Zorgtoeslag gaat omlaag

 • De zorgtoeslag wordt verlaagd in 2014 en dit wordt langzaam verder afgebouwd. In 2014 wordt de zorgtoeslag gebaseerd op de gemiddelde nominale premie. Hierbij worden collectieve contracten meegenomen in de berekeningsgrondslag. Veel consumenten hebben een collectieve zorgverzekering, waardoor deze manier van berekenen van de zorgtoeslag beter past bij het feitelijk te betalen bedrag.

Eigen risico met een tientje omhoog

 • Het eigen risico wordt 360 euro in 2014. Het eigen risico wordt niet inkomensafhankelijk in 2015. Het plan om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken blijkt niet goed uitvoerbaar te zijn. De uitvoeringskosten hiervan zijn onevenredig hoog en is nu geschrapt.

Chronisch zieken gaan er flink op achteruit

 • Chronisch zieken worden in 2014 niet meer gecompenseerd met de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Ook de Compensatie eigen risico en de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten verdwijnen. Er gaan strenge regels gelden voor het persoonsgebonden budget (pgb). Dit budget kunnen chronisch zieken zelf hun zorg regelen, maar nieuwe aanvragers die minder dan 10 uur zorg nodig hebben, krijgen geen persoonsgebonden budget toegewezen. Voor chronisch zieken die nu al een pgb hebben verandert er niks.

Vrije keuze in de zorg wordt strenger

 • In 2014 komt er een duidelijker verschil tussen de natura en de restitutiepolis.
 • Zorgverzekeraars zijn in 2014 niet langer verplicht standaard een vergoeding van 80% te betalen voor zorg geleverd door niet-gecontracteerde zorgverleners. Ze moeten van tevoren aangeven hoeveel zij dan wel vergoeden. Bij een naturapolis mag je alleen naar gecontracteerde zorgverleners. Bij de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze.

Zorgpremie werkgevers gaat omlaag

 • Werkgevers gaan in 2014 een lagere premie voor de zorgverzekeringswet betalen. Dit gaat van 7,75 naar 7,50 procent.

Huishoudelijke hulp nog niet gekort

 • Gemeenten worden in 2014 nog niet gekort op het budget voor huishoudelijke hulp. De bezuiniging van 89 miljoen wordt doorgeschoven naar 2015.

Reacties op “Prinsjesdag en de zorg: wat verandert er in 2014 voor jou?

 1. Mijn dochter van 43 jaar is heel bang om mij op een dag te verliezen omdat zij niemand heeft met wie zij over mij kan praten (haar vader is op jonge leeftijd en mijn tweede man is ook overleden).
  Door wat er nu met ons ouderen gebeurt denk ik regelmatig dat ik niet meer hoef te leven – heb erg veel last van pijn en kaaltjes – geen geld voor extra fysio behandelingen en al mag je het eigen risico in termijnen betalen, 60,00 euro per maand is te veel voor mensen met een klein inkomen, geen geld om een gehoortoestel aan te schaffen want de verzekering vergoedt het alleen als je helemaal doof bent..
  Sinds vorig jaar is het wel heel moeilijk voor mij geworden: ik moet het voor elkaar zien te krijgen om zo lang mogelijk te blijven leven, voor mijn dochter, en dus is in leven blijven nu een grote last op mijn schouders geworden.

 2. Ik heb met u te doen en dan niet te vergeten Dat minister Jetta Klijnsma PVDA ook nog eens met een westvoorstel gekomen waarbij kinderen als partner worden aangerekend waarbij de AOW van 70% naar 50% van het wettelijk minimum gaat van 1025 euro naar 710 euro per maand Maar onze Jetta vergeet een ding alles wordt duurder ze noemt dit kostendelersnorm kosten worden gedeeld in dit geval betekend dit dat als je dochter of zoon bij je woont om voor je te zorgen dan wordt je weer gestraft of dat dit eerlijk is van onze Jetta gewoon asociaal het aanpassen van de spelregels dat terwijl elke burger vanaf zijn 15 jaar 2 % opbouwde voor zijn AOW en premie betaald als men werkt Dank je Jetta voor deze waanzinnige voorstel Het betuigd weer een amateurs aanpak PVDA ga zo door bezuinig iedereen in zijn inkomen en koop de JSF maak meer onderscheid tussen arm en rijk het is triest berichten zoals deze mv marjo te lezen schaam jullie.
  weg met de PVDA en VVD. mijn stem komt voor de PVV die komt tenminste op voor de ouderen degene die dit land heeft opgebouwd de tweede oorlog is vergeten ,ik schaam me om een Nederlander te zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344