Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Scholieren hebben minder te besteden

Scholieren tussen de 12 en 18 jaar hebben gemiddeld €41, – per maand minder te besteden dan 2 jaar geleden. Dit komt doordat ze minder uren werken maar ook doordat ouders de scholieren minder geld geven. Over het algemeen is de ontwikkeling erg positief: jongeren kunnen beter met geld omgaan en lenen daarbij minder geld dan 2 jaar geleden. Dit blijkt uit het Scholierenonderzoek 2010-2011 van het Nibud.

In 2008 had 48% van de scholieren een bijbaan nu is dat nog maar 42%. De inkomsten van vakantiewerk en een bijbaantje zijn daardoor teruggelopen van €204, – per maand in 2008 naar €142,- dit jaar. Verder ontvangt een scholier gemiddeld €24,- zakgeld. Veruit het meeste geld word uitgegeven aan schoenen en kleding.

Bijdrage ouders
Naast de teruggelopen inkomsten is de bijdrage van ouders in de vorm van kleedgeld of belgeld ook afgenomen. Ouders houden deze uitgaven steeds meer in eigen hand door het voor hun kinderen te betalen. Hier is het Nibud niet blij mee aangezien jongeren zo minder goed met geld leren omgaan. Hierbij gaat het gezegde ‘Jong geleerd, is oud gedaan’ goed op. Hoe eerder jongeren leren omgaan met een vast bestedingsbedrag per maand, hoe beter ze later hun eigen financiën op orde kunnen houden.

Sparen
Van alle scholieren spaart 88%. Eerder deze week werd door het CDA al aangegeven dat sparen onder jongeren meer gestimuleerd moet worden. Het is belangrijk dat ouders zaken als sparen bijbrengen in de opvoeding. Minister Eddy van Hijum is ook van mening dat banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en het sparen voor jongeren aantrekkelijker moeten maken. Het geven van cadeautjes bij het openen van een rekening of het verhogen van de rente op de speciale jongerenrekeningen zouden hierbij moeten helpen.

Internetbankieren
Ook internetbankieren wordt bij jonge scholieren nog vaak door de ouders gedaan in plaats van door de kinderen zelf. Het Nibud vindt dat scholieren vanaf 15 jaar zouden moeten kunnen internetbankieren en dat hun ouders daarbij de begeleidende rol moeten hebben zodat ze een nog met geld om leren gaan.

Op Bankenoverzicht vindt u jongeren rekeningen op een rij. Zorg ervoor dat uw kind goed met geld om leert gaan en open voor hem of haar een spaar– of betaalrekening.

Laatste update op 7 april 2011 – 15:29 door Claire Langenhoff.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344