Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Zorgverzekeraars hebben hun huishoudboekje op orde

In 2014 hebben zorgverzekeraars de zorgpremie goed besteed, zo berichten Zorgverzekeraars Nederland. Ze hebben namelijk van iedere euro die door verzekerden betaald is, 99 cent uitgegeven aan het vergoeden van zorg. Dat betekent dat verzekeraars goed in hebben geschat hoeveel premie zij nodig hadden om zorg te kunnen vergoeden.

MedicijnenGeld1500x1001

Hoe bepalen zorgverzekeraars hun premie?

Zorgverzekeringen laten uiterlijk 19 november weten wat de premie bedraagt voor het komende verzekeringsjaar. Zij berekenen ieder jaar opnieuw hoeveel geld zij kwijt denken te zijn aan het vergoeden van zorg. Ze houden daarbij rekening met een aantal factoren die voor onvoorziene uitgaven kunnen zorgen.

 

Onvoorziene uitgaven van zorgverzekeringen:

  • Declaraties uit voorgaande jaren
  • Nieuwe wetgeving
  • Veranderingen van de zorgvraag
  • Beleidsveranderingen

 

Hoe verdienen zorgverzekeraars geld?

Enerzijds verdienen zorgverzekeraars geld doordat verzekerden premie betalen, anderzijds verdienen zij geld door te beleggen. Zorgverzekeraars investeren geld in beleggingen met een laag risico omdat zij buffers moeten hebben om zorg te kunnen betalen. Op dit moment hebben zorgverzekeraars een buffer opgebouwd waarmee ze drie maanden lang zorg kunnen vergoeden. In de toekomst zal er een grotere buffer aangelegd moeten worden vanwege nieuwe Europese wetgeving.

 

Maken zorgverzekeraars winst?

Een misvatting is dat zorgverzekeraars instellingen zijn die winst maken. Dat is namelijk vaak niet het geval. De meeste zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk omdat het coöperaties zijn, zo stelt de directeur van Zorgverzekeraars Nederland Pieter Hasekamp. Hij zegt ook dat de betaalde premie van de verzekerden blijft en dat het geld aan zorg besteed zal worden, ook als verzekeraars geld overhouden. Het overgebleven geld voegen zorgverzekeraars toe aan hun reserves of zij geven het geld terug aan het verzekerden door hun premies te verlagen.

 

Waar geven zorgverzekeraars hun geld aan uit?

Het afgelopen jaar hebben alle verzekerden in Nederland 41 miljard euro aan premie betaald aan hun zorgverzekeraars. Verzekeraars hebben 99% van dat geld besteed aan het vergoeden van zorg. Dat betekent dat ze bijna 40.6 miljard euro aan zorgkosten vergoed hebben. De overige 410 miljoen euro houden verzekeraars in reserve of geven ze uit aan andere zaken zoals reclame. Vorige week bijvoorbeeld werd bekend dat zorgverzekeraars 72 miljoen euro hebben besteed aan reclames.

 

BestedenZorgpremie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344