Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Huidkanker medicijn Nivolumab niet langer vergoed

Honderden mensen in Nederland krijgen het medicijn Nivolumab niet langer vergoed. Het medicijn wordt gebruikt bij mensen met een uitgezaaid melanoom, een vorm van huidkanker. 

vergoeding nivolumab

Het middel heeft een negatief advies gekregen van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Zij vinden dat er niet genoeg ervaring is met het medicijn. Het stoppen met de vergoeding van dit middel, is voor patiënten een schok.

Medicijn met potentieel

Volgens de NVMO is er een grote kans dat het medicijn goed helpt, maar dat er eerst meer informatie nodig is. Er is nu twee jaar ervaring met dit middel, waar vijf jaar wenselijk is. Als er meer bekend wordt, is er een kans dat Nivolumab wel weer vergoed zal worden. Het middel wordt nu voorgeschreven aan patiënten na operatieve verwijdering van de tumor. Nivolumab versterkt het afweersysteem en zou de kans op terugkeer van de melanoom met 20% verkleinen.

Vergoeding Nivolumab

Patiënten die op dit moment het middel al gebruiken en patiënten met uitzaaien krijgen het middel nog wel vergoed. Nieuwe patiënten krijgen geen vergoeding, ook niet als er sprake is van uitzaaiingen. Voor patiënten die behandeling op de planning hadden staan, is in één klap de hoop op overleven weggeslagen. Zij krijgen nu niet de kans op dit medicijn te gebruiken en moeten hopen dat verzekeraars het middel toch gaan toevoegen aan de lijst van goedgekeurde geneesmiddelen. Dit kan echter nog jaren duren. Aan de Telegraaf laat dr. Haiko Bloemendal van de NVMO weten dat “binnen de NVMO steeds meer gedachten leven om tot een verkorting van de procedures te komen. Geen vijf jaar ervaring met een middel, maar misschien wel drie jaar of twee jaar”.

Zorgverzekering

Zorgverzekeraars volgen het negatieve advies van de NVMO op en schrappen de vergoeding van dit medicijn uit de zorgverzekering. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars. Vanaf half november is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. De zorgverzekering vergelijken op ZorgKiezer.nl kan vanaf 12 november.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344