Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

2015: Het jaar van de transparantie?

Laatste update op 6 maart 2015 – 15:04 door Wim Vis.

Minister Edith Schippers (VWS) heeft 2015 uitgeroepen tot het jaar van de transparantie. De minister wil de zorgsector de komende jaren transparanter maken door informatie over ‘kwaliteit en kosten van behandelingen, zorg en zorgaanbieders’ online beschikbaar te maken. De minister heeft hier jaarlijks 5 miljoen euro voor gereserveerd.

schippers

Bepalen van kwaliteit

De kwaliteit van zorg wordt bepaald door criteria en richtlijnen die door artsen, patiënten en verzekeraars worden opgesteld. Momenteel is er onvoldoende inzicht in de informatievoorziening over kwaliteit van zorg. De minister vertelt in een interview met Zorvisie dat ze graag wil dat “kwaliteitsinformatie publiek toegankelijk wordt voor artsen, patiënten en verzekeraars”. Zorgverzekeraars kunnen de normen bijvoorbeeld gebruiken om hun zorg in te kopen. “Dat is een enorme stap voorwaarts”, aldus Schippers in Zorgvisie.

 

Delen van informatie

De minister wil graag “dat iedereen informatie met elkaar deelt”, en dat kwaliteitsinformatie goed bereikbaar wordt voor patiënten. “Ik kies daarom voor een breed palet aan informatieproducten.”, laat Schippers weten in een interview met Medisch Contact. Schippers wil bijvoorbeeld gegevens aanbieden in ‘normale’ taal en ze wil gebruik maken van filmpjes.

 Concrete acties in het jaar van de transparantie

In een brief aan de kamer heeft Minister Schippers uitgebreid haar plannen voor het jaar van de transparantie uiteen gezet. Dit zijn enkele van de concrete acties:

  • Patiënten krijgen in wachtkamers bijvoorbeeld folders aangeboden.
  • De website ZorgkaartNederland.nl biedt cliënten informatie aan over ervaringen van patiënten met zorginstellingen en zorgverleners.
  • KiesBeter.nl gaat zorgen dat patiënten zich beter kunnen voorbereiden op een consult bij de huisarts door informatie aan te bieden over huisartsen, aandoeningen en zorgvragen
  • Patiëntenfederatie NPCF introduceert 25 keuzehulpen om te kiezen voor de beste aanbieder op basis van kwaliteitsgegevens.
  • Lotgenoten communities worden beter vindbaar gemaakt.
  • Zorgverzekeraars gaan duidelijk op hun website vermelden met welke zorgverleners zij een contract hebben.

 

ZorgKiezer en transparantie

Bij ZorgKiezer is geen sprake van het jaar van de transparantie, maar van het decennium van de transparantie. ZorgKiezer vergelijkt sinds 2005 ziekenhuizen, fysiotherapeuten, tandartsen en zorgverzekeraars met elkaar op basis van prijs en kwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344