Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Eerste wijzigingen 2020 bekend

Laatste update op 18 september 2019 – 14:44 door Emma-Jane Tolenaar.

Prinsjesdag nadert in rap tempo. Net als voorgaande jaren betekent dit dat de eerste wijzigingen al zijn gelekt. Er komen nieuwe vergoedingen bij, de zorgtoeslag gaat omhoog en de premies stijgen. 

Bereid je voor: volgend jaar moet je nog net wat dieper in de buidel tasten. Naar verwachting stijgt de premie met ongeveer €3,- per maand. Dit komt neer op zo’n €37 per jaar. Hiermee komt de jaarpremie in 2020 op €1421,- euro te liggen.

Slechts een indicatie

In reactie op de gelekte wijzigingen sprak het AD met verzekeraars, politici én Peter Ruys – directeur van ZorgKiezer. In het artikel legt hij uit dat de stijgende premie weinig zegt over de uiteindelijke basispremies die verzekeraars dit najaar bekendmaken. “Afgelopen jaren zat het kabinet er negen op de tien keer faliekant naast.” Zelf noemt hij de stijging van 37 euro beperkt. “Maar het ligt wel in de lijn der verwachting, nu is afgesproken dat de curatieve zorg maximaal 1 procent duurder mag worden.”

Verdere wijzigingen

Naast de premiestijging zijn er nog een aantal andere wijzigingen gelekt. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Collectiviteitskorting

Ben jij verzekerd via jouw werkgever? Dan is de kans groot dat jij profiteert van een collectiviteitskorting. Dankzij deze collectiviteit krijg je korting op jouw premie. In 2019 kon je op die manier maximaal 10% korting op de basisverzekering krijgen. In 2020 daalt dit percentage naar 5%.

Dit maximum geldt niet voor de aanvullende verzekeringen. De collectiviteitskorting voor de aanvullende verzekeringen wordt door de verzekeraars bepaald.

Zorgtoeslag

Dan het goede nieuws: de zorgtoeslag gaat ook stijgen. Met name de laagste inkomens hebben hier baat bij. De hogere zorgtoeslag compenseert de hogere premies. Hierdoor voelen zij niets van de stijging. De exacte hoogte van de zorgtoeslag wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Vergoedingen in de basisverzekering

Niet alleen de zorgtoeslag stijgt, ook de dekking van de basisverzekering groeit. De onderstaande vergoedingen worden in 2020 toegevoegd:

  • Een vergoeding voor zorg door de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten.
  • Een logeervergoeding van maximaal €75 per nacht voor patiënten die voor een behandeling langdurig ver moeten reizen. Zij ontvangen nu een vergoeding van de vervoerskosten, maar kunnen vanaf volgend jaar in plaats daarvan ook kiezen voor de logeervergoeding. De vergoeding geldt als er sprake is van tenminste 3 aaneengesloten dagen behandeling.
  • Vergoeding van apotheekbereidingen wanneer een geregistreerd geneesmiddel door hoge kosten geen toegang krijgt tot het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Of als er nog geen besluit is genomen over opname in het GVS.
  • Fampyra, een geneesmiddel dat het loopvermogen van MS-patiënten verbetert, is per 1 september 2019 opgenomen in de basisverzekering. Het gaat om een proefbehandelstrategie, waarbij MS-patiënten met zeer ernstige loopbeperkingen het middel eerst 2 weken op proef krijgen. Als de behandeling aanslaat kunnen zij het middel voor langere tijd blijven gebruiken.
  • Sinds 1 september 2019 is er vergoeding voor de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib, voor de behandeling van een specifieke vorm van longkanker en bepaalde vormen van borstkanker.

Houd de ZorgKiezer website in de gaten voor verdere wijzigingen. Wij houden je op de hoogte!

Benieuwd naar het volledige AD-artikel? Je leest het hier.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344