Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Lagere premies slecht nieuws voor ziekenhuizen

Laatste update op 15 november 2019 – 14:26 door Remco Horters.

De zorgpremies voor 2020 van de vier grootste zorgverzekeraars zijn bekend. Premies bij CZ en VGZ dalen, net als de meest afgesloten polis bij Zilveren Kruis. Menzis verhoogt de basispremie met een euro. De reden voor de lagere premies is de daling van de collectieve korting in 2020. Maar voor ziekenhuizen is de premieverlaging slecht nieuws, zegt Peter Ruys van ZorgKiezer.nl in de Volkskrant.

De verlaging is opvallend, omdat zorgkosten gaan stijgen in 2020. Mensen worden ouder, geneesmiddelen duurder, en het personeelstekort in de zorg is een probleem dat om een oplossing vraagt in het nieuwe jaar. Salarissen van het zorgpersoneel zullen volgend jaar stijgen. En dit alles moet betaald worden uit de premies, bericht de Volkskrant. Maar verzekeraars zeggen dat hun programma’s om de zorgkosten in toom te houden succesvol zijn, waardoor de zorgkosten minder hard stijgen dan het ministerie van Volksgezondheid voorspelt.

Lagere premies

Zorgverzekeraars sluiten, als onderdeel van dit programma, langjarige contracten met ziekenhuizen. ‘Ziekenhuizen zullen de lagere premies knarsetandend bekijken’, zegt Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer.nl in een reactie. ‘Veel ziekenhuizen spreken budgetplafonds af met de verzekeraars, een maximumbedrag dat zij per jaar krijgen vergoed. Ziekenhuizen zitten daar nu al overheen, waardoor sommigen, bijvoorbeeld het Ikazia in Rotterdam en de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en Hengelo, al patiënten van bepaalde verzekeraars weigeren.

Wachtlijsten

Verzekeraars maken deze afspraken met ziekenhuizen om zorg efficiënter te maken en overbodige zorg te stoppen. Ruys: ‘Als een lagere premie betekent dat in oktober artsen al niet meer mogen behandelen omdat het geld op is, patiënten naar een ander ziekenhuis moeten en de wachtlijsten oplopen, lijkt me dat ook niet wenselijk voor patiënten.’

Overstappen

Deze week zijn alle premies voor 2020 bekend. Iedere verzekerde kan het aanbod
van alle zorgverzekeraars voor 2020 gaan vergelijken met zijn of haar eigen verzekering.
Overstappen kan een heleboel geld schelen. Heb jij het juiste pakket? Vergelijk het nu en vind de zorgverzekering die het beste bij jou past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344