Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

“Nooit eerder liepen de onderhandelingen zo stroef”

Laatste update op 15 januari 2021 – 19:05 door Remco Horters.

De onderhandelingen tussen verzekeraars en ziekenhuizen over 2020 verlopen moeizaam, bericht NRC. Nu 2020 gestart is, zijn nog steeds de contracten tussen alle ziekenhuizen en de vier grote zorgverzekeraars niet rond. Dit concludeert NRC naar aanleiding van de analyse van ZorgKiezer.

Ziekenhuis failliet

Zorgverzekeraar CZ is nog met de meeste ziekenhuizen aan het onderhandelen: twintig in totaal. VGZ is nog in gesprek met zes ziekenhuizen, Menzis met vijf en Zilveren Kruis met vier. Ook dagblad Trouw gebruikte de tool van ZorgKiezer. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen onderhandelen nog volop, en dat creëert onzekerheid voor consument, concludeert Trouw. Ook op de laatste dag om over te stappen wisten zorgkiezers nog niet zeker of hun ziekenhuis in 2020 mogelijk een stop heeft qua patiënten bij een bepaalde zorgverzekeraar.

Onderhandelingen nog in volle gang

Op oudjaarsdag waren de vier grote verzekeraars nog met tientallen ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen aan het onderhandelen over de contracten. Vergelijkingssite Zorgkiezer houdt bij hoeveel ziekenhuizen een contract hebben met een zorgverzekeraar. Op 31 december had verzekeraar CZ de onderhandelingen met 34 van de 72 ziekenhuizen en ziekenhuisgroepen nog niet afgerond. Menzis had nog vier lopende contractonderhandelingen, Zilveren Kruis vijf en VGZ zes.

Groei moet remmen

Peter Ruys van Zorgkiezer zegt in een reactie tegen NRC dat hij ‘nooit eerder’ zag dat de onderhandelingen zo stroef liepen. Volgens Ruys ligt de oorzaak bij het hoofdlijnenakkoord. In de zomer van 2018 sprak het ministerie van Volksgezondheid met verzekeraars en ziekenhuizen af dat ziekenhuizen hun groei in uitgaven flink moeten afremmen. Volgend jaar mogen ziekenhuiskosten nog maar met zo’n half procent groeien. Maar door de vergrijzing zijn er steeds meer zieken. Ook duurden de ziekenhuiscontracten dit jaar extra lang door het uitblijven van een ziekenhuis CAO. Dit akkoord werd pas in december bereikt.

Eindsprint overstappers

Eerder zei Peter Ruys dat mensen tot het allerlaatst hebben gewacht om hun zorgverzekering te regelen door de onduidelijkheid over de ziekenhuiscontracten. Dat de onderhandelingen zo lang duren is voor het eerst. ‘Het is nog nooit voorgekomen dat zo laat in het jaar nog zo veel contracten moesten worden gesloten’, volgens Ruys. Dit veroorzaakte een eindsprint aan overstappers. Het was in de laatste dagen van 2019 extreem druk bij zorgverzekeraars en vergelijkingssites.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344