Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Peter Ruys bij NPO radio 1 Nieuwsweekend

Laatste update op 25 oktober 2021 – 16:18 door Daan.

Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer.nl was op zaterdag 15 december in het NPO radio 1 programma Nieuwsweekend te beluisteren over de vraag waarom mensen zo lang wachten met overstappen naar een andere zorgverzekering. ‘Verzekeringen zijn zaken waar mensen zich het liefst niet mee bezighouden.’ Toch is het slim om te kijken of je niet te veel betaalt voor je zorgverzekering in 2019. Want het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering loopt op tot ruim 400 euro per jaar.

Uitstellen

De meeste mensen stellen hun overstapmoment uit tot de laatste week van december, de periode tussen Kerst en oud & nieuw. Jaarlijks stappen ongeveer 1 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar. Dat is ongeveer 6% van de Nederlanders.

Onderhandelingen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen elk jaar over prijzen, tarieven en de kwaliteit van de zorg en die onderhandelingen duren ook vaak tot bijna het einde van het jaar. Voor veel ziekenhuizen en andere zorgaanbieders staat er op dit moment nog steeds geen handtekening onder het contract. Peter Ruys: ‘Dan weet je als consument dus ook nog niet of met je nieuwe verzekering jouw ziekenhuis nog wel gedekt is. Dat is ook een reden waarom mensen nog even afwachten.’

Collectiviteitskortingen zijn niet altijd gunstig

Van alle verzekerden in Nederland had dit jaar 72% een basisverzekering waarvoor een goedkoper alternatief bestond. Dat komt door de zogenoemde marktwerking. De ene zorgverzekeraar probeert klanten te werven door een lagere premie aan te bieden dan de andere zorgverzekeraar. Peter Ruys: ‘Dat 72% een te hoge premie betaalt, komt ook door collectiviteitskortingen. Mensen zitten vaak al hun hele werkende bestaan in een collectief contract en krijgen daar collectiviteitskorting. Die mensen denken dat ze wel goed zitten bij die collectieve zorgverzekering, maar hebben er geen erg in dat het ergens anders weleens goedkoper zou kunnen zijn.’

Lees ook: Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Collectiviteitskortingen zijn vaak kortingen op een relatief dure verzekering. ‘Mensen die niet overstappen betalen meestal een hogere prijs dan mensen die wel zo slim zijn om te kijken en te vergelijken’, aldus Peter Ruys.

Premies gaan komende jaren flink stijgen

De afgelopen jaren bleven de premies gelijk of stegen een beetje, maar volgens Ruys staan we nu aan het begin van een tijd waarin de premies structureel omhoog zullen gaan. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben afgesproken dat de kosten niet te veel zullen stijgen. Het zou zelfs over 2 jaar zo moeten zijn dat de zorgkosten helemaal niet meer stijgen. Maar Peter Ruys denkt dat dat voornemen niet houdbaar is en de premies in de toekomst jaarlijks flink omhoog gaan.

Overstappen kan veel geld schelen

Op ZorgKiezer.nl kun je gemakkelijk verzekeringen met elkaar vergelijken en afsluiten. Als je voor 31 december 2018 overstapt, wordt je oude verzekering voor je opgezegd. Deze online service is gratis en maakt overstappen heel makkelijk!

Vragen over zorgverzekeringen? Of hulp nodig met kiezen?
Bel met ZorgKiezer.nl op 020 2611 600.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344