Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Peter Ruys van ZorgKiezer.nl in Kassa Zorgspecial

Peter Ruys van ZorgKiezer.nl verscheen zaterdag in de Kassa Zorgspecial om uitleg te geven over de forse premiestijging. Ook kwamen de verschillen in polissen aan bod. Alle premies voor 2017 zijn inmiddels bekend en iedereen kan weer zorgverzekeringen vergelijken! Wat verandert er voor jouw zorgverzekering volgend jaar? 

ZorgKiezer bij Kassa

Premieverschillen

De premies stijgen in 2017 harder dan de afgelopen jaren. DSW kondigde traditiegetrouw als eerste een premiestijging van 10% aan. De meeste verzekeraars volgen en gemiddeld genomen stijgt de premie met 8%. Dit komt neer op een premiestijging van 100 euro per jaar. Er zijn ook verzekeraars die de premies net iets minder hard laten stijgen, namelijk met zo’n 5%. Op het moment van de uitzending waren nog niet alle premies bekend. Verzekeraars hadden zaterdag tot 00:00 uur de tijd om de premies bekend te maken. Niet eerder kwamen de overige verzekeraars zo laat met de premies.

Reden stijgende premies

Het is opvallend dat de premies zo hard stijgen komend jaar. Op de vraag waarom de premies zo hard stijgen antwoordt Peter: “De zorg wordt steeds duurder. Er zijn steeds meer mogelijkheden en we worden met zijn allen steeds ouder, dus de kosten voor zorg nemen toe.”

Duurste en goedkoopste verzekering

Iedere Nederlander is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van het basispakket wordt jaarlijks vastgesteld door de regering. De inhoud blijft volgend jaar nagenoeg hetzelfde. Op deze basisverzekering geldt een eigen risico van 385 euro wanneer je gebruik maakt van de zorg. Hier zijn echter uitzonderingen op, zoals een bezoek aan de huisarts.

De budgetpolis

Er zitten forse verschillen tussen de basispremies. Dit komt met name door de budgetpolis. Met de budgetpolis kun je bij een beperkt aantal ziekenhuizen en andere zorgverleners terecht. Omdat dit er minder zijn, kunnen verzekeraars die zorg voordeliger inkopen. Daarom is die premie zo veel lager. Deze polis is interessant voor mensen die weinig zorg denken nodig te hebben, zoals jongeren. Peter Ruys geeft aan dat als je goed oplet bij welke ziekenhuizen je met de budgetpolis terecht kunt, je precies dezelfde zorg krijgt voor een lagere premie. In 2017 bieden vier verzekeraars een dergelijke budgetpolis aan.

De naturapolis

Naast de budgetpolis heb je de naturapolis. De meest mensen kiezen voor deze verzekering. Bij deze polis betaalt de verzekeraar de kosten rechtstreeks, maar alleen aan de zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. Maak je gebruik van zorg die niet gecontracteerd is, dan krijg je de kosten niet volledig vergoed. De goedkoopste naturapolis is van De Friesland Zorgverzekeraar voor 99,95 euro en de duurste van 119 euro bij Menzis. Bij de naturapolis zijn over het algemeen alle ziekenhuizen gecontracteerd.

De restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste polis en biedt bijna volledig vrije zorgkeuze. De goedkoopste restitutieverzekering kun je afsluiten bij OHRA voor 104,55. De duurste kost 121,75 per maand en kun je afsluiten bij Zilveren Kruis Achmea. Op de vraag waarom deze kosten zo verschillen antwoord Ruys: De verzekeraars hebben de afgelopen jaren veel winst gemaakt en dat zijn ze nu aan het teruggeven. De zorgkosten stijgen hard en door het teruggeven van de winst, kunnen zorgverzekeraars ervoor zorgen dat de premies minder hard stijgen. De ene zorgverzekeraar geeft meer terug dan de ander en kan daardoor dus een scherpere premie neerzetten.”

Vorig jaar bleek je bij sommige restitutiepolissen toch nog niet alles vergoed te krijgen. Minister Schippers is hier kritischer op geweest en deze verzekeringen mogen zich geen restitutieverzekering meer noemen.

Verschil goedkoopste en duurste verzekering

Tijdens de Zorgspecial kon Peter Ruys nog niet ingaan op de vraag welke zorgverzekering volgend jaar de goedkoopste en welke de duurste wordt. Inmiddels zijn alle premies bekend en het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering is 360 euro. Het is dus aan te raden om zorgverzekeringen te vergelijken want je kan veel besparen!

Contracten tussen verzekeraars en zorgverleners

Verzekeraars en zorgverleners sluiten contracten met elkaar af. “Vorig jaar rond dit tijdstip had 50% van de ziekenhuizen nog geen contract met de zorgverzekeraars. Dit jaar gaat dit een stuk beter en gaat het om 10 a 20% van de ziekenhuizen die nog geen contract hebben. De echte afweging kunnen mensen dus op dit moment nog niet maken” aldus Ruys.

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering. De verzekeraars stellen deze pakketten zelf samen en hiervoor geldt geen acceptatieplicht, zoals bij de basisverzekering.

De meeste mensen kiezen ervoor zich aanvullend te verzekeren voor de tandarts, fysiotherapie, brillen/lenzen en alternatieve geneeswijzen.

Zorgverzekeraars proberen te sleutelen aan de meest uitgebreide pakketten omdat er aan de ene kant een groep is die veel zorgkosten maakt en aan de andere kant ook een grote groep, voornamelijk jonge mensen, die er bewust voor kiest geen aanvullende verzekering af te sluiten. Een voorbeeld is dat onbeperkt fysiotherapie bij veel verzekeraars uit het aanvullende pakket is gehaald en tot 36 behandelingen vergoed.
Ouderen betalen vaak meer voor de aanvullende verzekering omdat zij over het algemeen meer gebruik maken van de zorg. Verzekeraars proberen daarnaast jongeren aan te trekken door ze een korting te bieden.

De gehele uitzending kan je hier bekijken.

Laatste update op 19 december 2016 – 11:55 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344