Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

“Vrije zorgkeuze dreigt iets van de rijken te worden.”

Nadat de restitutiepolis vorig jaar al flink duurder werd, gaat de premie voor vrije zorgkeuze opnieuw fors omhoog. Menzis heeft een premiestijging van 8 euro per maand aangekondigd. Dat komt neer op 96 euro per jaar, maar een collectief verzekerde zou in 2020 weleens 166,20 euro duurder uit kunnen zijn. ZorgKiezer-oprichter Peter Ruys is bezorgd over de trend: “Vrije zorgkeuze dreigt iets van de rijken te worden.”

Peter Ruys bij BNR Ochtendspits Bas van Werven, ZorgKiezer, premie, 2020, verhoging, stijging, zorgverzekering, zorgpremie, restitutiepolis, polis, Menzis,
In een interview met Bas van Werven in De Ochtendspits op BNR reageerde Ruys vanochtend op de bekendmaking van de premie bij Menzis. De basispremie stijgt met 1 euro per maand, maar dat is een schijnmeevaller volgens Ruys. “Helaas zit er voor de meeste mensen toch een addertje onder het gras, want de maximale collectiviteitskorting gaat omlaag van 10 naar 5 procent. De premie zal onder de streep wel degelijk een stuk hoger uitvallen voor de meeste mensen.”

166,20 euro extra per jaar

Wat mensen er echt van gaan voelen in hun portemonnee verschilt per persoon. “Bij ZorgKiezer hebben we berekend dat je bij Menzis gemiddeld 5 euro duurder uit bent dan vorig jaar, maar dat hangt ook af van hoe je werkgever het geregeld heeft. Werknemers van Lidl gaan bijvoorbeeld 7 euro meer betalen per maand.” In die premiestijging is de forse verhoging van de restitutiepremie echter nog niet meegerekend.

“We zien dat verzekeraars niet blij zijn met het feit dat je zelf je zorg kunt kiezen,” zegt Ruys. “Dan kunnen verzekeraars de contracten niet van tevoren inkopen. Die kosten lopen erg op en daarom wordt het allemaal duurder. Wat je nu duidelijk ziet is dat betalen voor kiezen, de eigen zorgkeuze, heel erg duur gaat worden.” De basispremie voor restitutiepolis ‘Menzis Basis Vrij’ wordt 8 euro duurder per maand. Een werknemer die dit jaar 10% collectiviteitskorting ontvangt betaalt nu nog 112,50 euro per maand voor vrije zorgkeuze (bij een eigen risico van 385 euro) . Als volgend jaar de collectiviteitskorting daalt naar 5%, gaat hij 126,35 euro betalen. Dat is een stijging van maar liefst 13,85 euro per maand, of 166,20 euro per jaar.

Andere verzekeraars nog een vraagteken

De gemiddelde stijging voor de restitutiepolis was voor alle verzekeraars afgelopen jaar 8,19 euro. Of meer grote zorgverzekeraars de premie voor de restitutiepolis zo stevig verhogen is nog onbekend. “Verzekeraars kijken sterk naar elkaar,” weet Ruys. “Het zal me niet verbazen als een concurrerende verzekeraar zal proberen om de premie gelijk te houden of misschien zelfs te laten dalen, wie weet.” Uiterlijk dinsdag 12 november worden alle premies bekend gemaakt.

Luister het interview met Peter Ruys in BNR De Ochtendspits hier terug.

 

Reactie Menzis

Menzis- woordvoerder Joeri Veen stelt dat Menzis voorheen een relatief lage premie bood voor de restitutiepolis, waardoor deze stijging hoger uitpakt. Daarnaast valt Menzis op dat mensen die een restitutiepolis hebben, ook steeds vaker nadrukkelijk gebruik maken van de mogelijkheid om voor ongecontracteerde zorg te kiezen. Ook ziet Veen een trend dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders hun patiënten stimuleren voor een restitutiepolis te kiezen. Niet-gecontracteerde zorgaanbieders kunnen een stuk duurder zijn dan gecontracteerde zorgaanbieders, terwijl ongecontracteerde zorg niet altijd voldoet aan de kwaliteitsstandaarden van Menzis. Dat vertaalt zich dan ook in een stevige stijging van de kosten voor de niet-gecontracteerde zorg. De premiestijging is een weerspiegeling van die trends. Menzis stelt dat verzekerden met een naturapolis nog steeds een ruime keuze hebben aan zorgaanbieders waarmee wel afspraken zijn gemaakt over de kwaliteit van zorg, over of die zorg doelmatig is, over innovatieruimte en over de prijs.

Laatste update op 15 november 2019 – 14:28 door Remco Horters.

Reacties op ““Vrije zorgkeuze dreigt iets van de rijken te worden.”

  1. Goedendag. De passage’s hierboven over wat zorgverzekeraars vinden van restitutiepolis zijn wat gekleurd weergegeven. Om het wat objectiever te beschouwen:
    -Premies van restitutiepolissen zijn, net als andere premies, een reflectie van de zorgkosten die die groep verzekerden maken. Als de zorgkosten dus toenemen, dan nemen de premies ook toe.
    -Binnen de restitutiepolis worden hogere zorgkosten gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat de verhouding tussen verzekerden die géén zorg nodig hebben, en hen die wél zorg nodig hebben, verandert. Als die verandering er voor zorgt dat er meer kosten worden gemaakt, zal de premie toenemen.

    Het is niet zo dat “… verzekeraars niet blij zijn met het feit dat je zelf je zorg kunt kiezen.” Dat is echt een gekleurde duiding. Als mensen een volledig vrije keuze willen, dan laten zij hun zorgkosten verzekeren in plaats van hun zorg. Dat gebeurt bij een restitutieverzekering. Die keuze kunnen verzekerden gewoon maken, maar daar betalen ze wel een prijs voor. En die prijs wordt hoger naarmate er meer zorgkosten worden gemaakt binnen de restitutieverzekering.

    Het klopt wel dat sommige zorgverzekeraars, Menzis bijvoorbeeld, helder aangeven dat wanneer iemand voor een naturapolis kiest, er nog steeds ruime keuze is van zorgaanbieders (ze zijn bij wet ook verplicht voldoende keuze aan te bieden). Zorgverzekeraars zoals Menzis sturen inderdaad graag naar gecontracteerde zorgaanbieders, omdat ze daarmee beter afspraken kunnen maken over de kwaliteit van zorg, over of die zorg doelmatig is, over innovatieruimte en over de prijs. Dat zijn kenmerken die helpen de solidariteit van het stelsel te behouden, waarbij jij betaalt voor mijn zorg en ik voor de jouwe. Die solidariteit willen we betaalbaar houden en dat doen zorgverzekeraars via contracten.

    Kortom: het ligt een stuk genuanceerder dan dat we ‘niet blij zijn met het feit dat je zelf zorg kunt kiezen’. Daarom deze toelichting.

    1. En eigenlijk mist in mijn nuance nóg een belangrijk element, dat eigenlijk volgt uit mijn uitleg over waarom we naar gecontracteerde zorgverleners verwijzen in de naturapolis.
      -De restitutiepolis vergoedt óók zorg van mindere kwaliteit en van dure zorgaanbieders. Daarom is hij duurder. (nee, ik zeg daarmee niet dat álle niet-gecontracteerde zorg van mindere kwaliteit is en/of duurder, maar het komt wel voor, en dat zie je terug in de prijs)

    2. Goedemiddag Joeri, dankjewel voor je reactie. We hebben het meegenomen in het bericht. Uitspraken die gedaan zijn in een radioprogramma berusten natuurlijk op een persoonlijke mening en die quotes staan ook duidelijk zo aangegeven, maar je duiding is voor de helderheid aan het bericht toegevoegd. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344