Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Angst en twijfel weerhouden mensen om over te stappen

Overstappen

Het ministerie van Economische Zaken vroeg Marijke van Putten, gedragspsycholoog en universitair docent in Leiden, te onderzoeken waarom maar weinig mensen in deze weken gebruikmaken van de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het merendeel van de Nederlanders is nog nooit overgestapt. Jaarlijks wisselt slechts zo’n 6% van zorgverzekeraar, terwijl daarmee veel geld te besparen is.

Overstappen

Angst en twijfel

Het AD interviewde Marijke van Putten over het onderzoek. De vraag is waarom mensen geen gebruikmaken van de mogelijkheid om een voordeliger of beter passende zorgverzekering af te sluiten in de laatste weken van het jaar. Zij zegt dat angst en twijfel een belangrijke rol spelen. Het percentage overstappers is de laatste jaren eerder gedaald dan gestegen. Mensen hebben koudwatervrees, concludeert de onderzoekster.

Mensen verdiepen zich er niet in

Marijke van Putten in het AD: ‘Opvallend is dat de meeste mensen zich er niet eens in verdiepen. Ze blijven al steken bij de eerste fase van inertie, zeg maar niets doen. In mijn model onderscheid ik 3 verschillende fases van inertie. In die 2de fase haken mensen af vanwege complexiteit en keuzestress en in de 3de fase speelt uitstelgedrag een rol.’ Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog nooit gekeken hebben of ze met precies dezelfde dekking goedkoper uit kunnen zijn bij de concurrent. Deze grote groep verzekerden betaalt dus al jaren teveel premie.

Bang voor de verkeerde keuze

Volgens de gedragspsycholoog zijn er 3 verklaringen voor deze inertie. De belangrijkste reden is dat mensen bang zijn om een verkeerde keuze te maken. De 2de reden is dat verzekerden geen duidelijke of acute aanleiding denken te hebben om over te stappen. En de 3de reden is dat ze ervan uitgaan dat het heel veel tijd kost om zich erin te verdiepen en dat het uiteindelijk weinig oplevert.

Keuzestress

Marijke van Putten constateert dat de hoeveelheid polissen de afgelopen jaren flink is toegenomen. ‘Een deel van de niet-overstappers heeft zich erin verdiept en is vastgelopen vanwege de overload aan keuzes. We zien dat ook bij die groep angst en twijfel een belangrijke rol speelt om uiteindelijk niets te doen,’ aldus Van Putten in het AD.

Maar overstappen is makkelijker dan je denkt!

Ook als je chronisch ziek bent of in het ziekenhuis ligt kun je overstappen. Zorgverzekeraars hebben namelijk acceptatieplicht. Ze mogen je niet afwijzen, tenzij je een betalingsachterstand hebt bij je huidige verzekeraar. Ben je op dit moment aangesloten bij een collectieve verzekering bijvoorbeeld via je werk of via een vereniging, dan is het raadzaam om ook eens te vergelijken of je niet beter uit bent met een individuele verzekering. Want een collectieve verzekering is nooit helemaal op jouw maat gemaakt.

Als je je zorgwensen en -behoeften invult op de zorgvergelijker van ZorgKiezer.nl zie je meteen welke verzekering precies bij jou past. Doe je dat voor 31 december dat wordt je oude verzekering automatisch opgezegd. Overstappen is helemaal niet moeilijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344