Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Betalen voor een begeleidingsgesprek bij de apotheek

Wist jij dat je betaalt voor een uitleg wanneer je voor het eerst medicijnen ophaalt bij de apotheek? Ook als het langer dan een jaar geleden is dat je een bepaald geneesmiddel kreeg, betaal je kosten voor dit ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ (BNG). Vanaf 1 januari 2016 staan deze kosten niet meer apart op de rekening waardoor er geen duidelijk inzicht meer is in deze apotheekkosten. apotheek terhandstelling

Een begeleidingsgesprek vindt dus plaats als jij een medicijn krijgt voorgeschreven wat je nog nooit hebt gebruikt of als dat al langer dan een jaar geleden is. De apotheker geeft je praktische informatie over hoe je het medicijn moet innemen en welke bijwerkingen er kunnen zijn. Ook wordt er door de apotheker gecontroleerd of het medicijn goed samengaat met (eventuele) andere medicijnen die je gebruikt, wat de dosering moet zijn en de duur van de behandeling. Zo’n gesprek kost je ongeveer 6 euro.

Is de uitleg nuttig?

Na de uitleg van de apotheker kun jij het medicijn veilig en goed gebruiken, want het gebruik van medicijnen op recept is niet zonder risico’s. Het eerste uitgifte gesprek staat echter sinds begin dit jaar niet meer apart op de nota. Wel staat er op de nota vermeld of een ‘standaard terhandstelling’ of ‘terhandstelling met begeleiding’ heeft plaatsgevonden. Hierdoor kun je dus niet goed meer zien welke kosten exact voor dit gesprek berekend worden.

Kan je de uitleg weigeren, zodat je niet hoeft te betalen?

De uitleg kun je niet weigeren. En ook niet als je het medicijn langer dan een jaar geleden hebt gebruikt. Als je de uitleg weigert kan het zijn dat de apotheker je het geneesmiddel niet meegeeft. Stel je zou weglopen, dan moet je toch voor de uitleg betalen.

Waar moet je op letten?

Nadat je medicijnen hebt gehaald is het belangrijk om jouw ervaring te vergelijken met de rekening die je hebt gekregen.

  • Heb je het medicijn al eerder gebruikt, maar gaat nu alleen de sterkte omhoog, dan mag de apotheker je geen kosten berekenen voor uitleg.
  • Is de uitleg wel terecht in rekening gebracht? Misschien heeft het gesprek niet plaatsgevonden of is het geneesmiddel helemaal niet nieuw voor je? Staat er niet in je dossier dat je het afgelopen jaar het medicijn hebt gebruikt, dan wordt het tarief voor uitleg standaard in rekening gebracht.
  • Krijg je geen of nauwelijks uitleg terwijl je daar wel recht op hebt? Spreek de apotheker daar dan op aan, want je betaalt er wel voor.

Zorgverzekering vergelijken

Gebruik jij nieuwe medicijnen, maar moet je daar een eigen bijdrage voor betalen? Vergelijk dan op ZorgKiezer.nl de pakketten die de eigen bijdrage vergoeden en stap vanaf half november weer gratis over.

Reacties op “Betalen voor een begeleidingsgesprek bij de apotheek

  1. ik vind het bizar dat je moet betalen
    voor iets waar je niet om gevraagd heb
    als ik in een apotheek wat koop vragen ze ook niet extra geld als ze uitleg geven over het produckt zoals aspirine
    of zonnebrand olie of oordruppels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2019 ZorgKiezer.nl | Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344