Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Campagne over de risico’s van implantaten

Aanvullende zorgverzekering

Laatste update op 27 december 2018 – 10:46 door Monique Huijdink.

Minister Bruno Bruins start het komend jaar met een campagne om artsen beter te informeren over de risico’s van implantaten. Ook moet de campagne bevorderen dat artsen en patiënten bijwerkingen melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.

Aanvullende zorgverzekering

Voordelen en risico’s

De minister wil dat artsen met patiënten praten over de risico’s van implantaten. Want voor het plaatsen van een implantaat bestaat vaak een medische noodzaak, maar niet altijd. En zoals bij alle medische ingrepen moet men samen de voordelen en de risico’s afwegen. Zodat arts en patiënt gezamenlijk kunnen beslissen over de beste behandeling. Patiënten moeten weten waarom de plaatsing van een implantaat nodig is, maar ook welke risico’s de operatie met het implantaat met zich meebrengt.

Lees ook: Topartsen hebben zakelijk belang bij medische hulpmiddelen

Bruno Bruins: ‘Er is de afgelopen jaren veel gebeurd om de patiëntveiligheid van medische hulpmiddelen, zoals implantaten, te verbeteren. Maar we komen van ver en we zijn nog niet klaar. Als Nederland zijn we een voorloper in Europa. Ik blijf me inzetten om de patiëntveiligheid te verbeteren. En ik heb daar anderen bij nodig. Daarom roep ik patiënten, artsen en fabrikanten op om bijwerkingen en incidenten actief te melden. Alleen dan kunnen anderen hiervan leren en kan er samen voor worden gezorgd dat medische hulpmiddelen steeds veiliger worden.’

Gebrekkige controle op medische hulpmiddelen

Uit het onderzoek Implant Files van onder meer Trouw bleek vorige maand dat de controle op medische hulpmiddelen gebrekkig is of soms zelfs helemaal ontbreekt. Waar medicijnen door een uitgebreid traject van controles en testperiodes moeten voor ze op de markt mogen, komen implantaten soms al na 1 dierproef op de markt. Het moet dus in de praktijk blijken of het hulpmiddel veilig is en goed functioneert. Daardoor worden bijwerkingen of gebreken pas opgemerkt als de patiënt het apparaat al in het lichaam heeft.

Investeren in veiligheid van implantaten

Daarom investeert minister Bruins nu in de uitbreiding van capaciteit op het gebied van implantaten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er komen extra banen bij het team Medische Technologie van de IGJ en het budget van het RIVM voor onderzoek naar risico’s van implantaten gaat omhoog. Ook investeert Bruins in de ICT van het Meldpunt en Expertisecentrum, zodat ook bij grotere aantallen meldingen signalen over bijwerkingen van implantaten snel opgepikt kunnen worden. Bovendien zijn artsen vanaf 1 januari 2019 wettelijk verplicht om implantaten te registreren in het Landelijk Implantatenregister. Nederland loopt daarmee vooruit op Europese regelgeving die in mei 2020 in gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344