Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Donoren opgeroepen om bloed af te staan

Bloed doneren

Laatste update op 3 september 2021 – 15:22 door Claire Langenhoff.

Bloedbank Sanquin heeft meerdere donoren opgeroepen om bloed en plasma af te staan. Er dreigt een tekort aan bloed te komen in ziekenhuizen. Op dit moment worden meer ingrepen uitgevoerd dan de afgelopen maanden. Dit mede doordat ziekenhuizen operaties aan het inhalen zijn.

Bloed doneren

Inhaalslag uitgestelde behandelingen

In verband met de zomervakantie en coronabesmettingen is het aantal bloeddonaties terug gelopen. Mensen die zijn opgeroepen om te doneren worden door Sanquin ook echt verzocht hier gehoor aan te geven. Ziekenhuizen zijn een inhaalslag begonnen om alle uitgestelde ingrepen alsnog uit te voeren. De vraag naar bloed is hierdoor toegenomen. Op dit moment is de vraag groter dan het aantal donaties. Sanquin maakt het de mensen graag zo gemakkelijk mogelijk. Er kan daarom ook bloed worden afgestaan op een andere plek in Nederland dan de woonplaats.

Houdbaarheid bloed beperkt

Bloed heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Een voorraad aanleggen is dan ook niet echt mogelijk. Bloed is ongeveer een maand goed. Hierdoor moet er een constante stroom van bloeddonaties zijn. Sanquin heeft zeker 15.000 donaties per week nodig. De vraag naar extra bloed was te verwachten, maar zo iets is lastig te plannen. Er zijn op dit moment ongeveer 400.000 bloed- en plasmadonoren. Dit lijkt heel veel, maar dit aantal zorgt helaas niet voor een overschot aan bloeddonaties.

Bloed doneren

Bij het doneren van bloed verlies je ijzer. Als er na donatie een ijzertekort ontstaat, kan je tijdelijk geen bloed meer doneren totdat dit weer op peil is. Dit kan ervoor zorgen dat een donor niet op elk moment bloed kan afstaan. Er zit ook een limiet op hoe vaak je per jaar mag doneren. Mannen mogen 5 keer en vrouwen 3 keer per jaar langskomen. bloed doneren kost ongeveer 10 minuten. Heb jij een zeldzame bloedgroep of heb jij een bloedgroep die veelgebruikt wordt? Dan is het extra belangrijk dat je bloed doneert als je wordt opgeroepen. Wil je weten of je nu bloed kan doneren? Dan heeft Sanquin hiervoor een donatiecheck gemaakt. Ben je nog geen bloeddonor en overweeg je dit? Je vindt alle informatie over bloed doneren op de website van Sanquin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344