Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

DSW zorgpremie bekend en stijgt fors in 2023

De eerste zorgpremie voor 2023 is een feit. DSW maakt een forse premiestijging bekend. Je gaat daar volgend jaar maar liefst 137,50 betalen per maand voor de basisverzekering. Dat is van 9,75 per maand meer, wat neer komt op een premiestijging van 7,6 procent ten opzichte van afgelopen jaar. Elk jaar maakt DSW de nieuwe zorgpremie een week na Prinsjesdag bekend. Met uitzondering van vorig jaar. Toen maakte zij de zorgpremie later bekend. DSW is daarmee traditiegetrouw weer de eerste zorgverzekeraar die laat weten wat de nieuwe zorgpremie wordt. Wat betekent deze premiestijging voor de andere zorgverzekeraars en wat kun je verwachten? 

DSW premie 2022

Op Prinsjesdag werd bekend dat de nominale zorgpremie voor 2023 uitkomt op 137 euro. Dat is een stijging van de zorgpremie van zo’n 10 euro per maand. DSW zit met de nieuwe premie van 137,50 in totaal 0,50 euro per maand boven de nominale zorgpremie voor 2023 zoals de Rijksoverheid deze in de Miljoenennota heeft berekend. DSW heeft de premie vorig jaar later bekendgemaakt, omdat er nog belangrijke informatie ontbrak omtrent de meerkosten van corona. De zorgverzekeraar heeft toen gewacht, omdat zij zeker wilde weten dat ze niet een te hoge premie vast zouden stellen. Eerst moest duidelijk worden hoeveel compensatie zij van de overheid konden verwachten voor de extra coronakosten die toen gemaakt zijn. De premiestijging van DSW is veel groter dan voorgaande jaren het geval was. Het is de verwachting dat dit bij andere zorgverzekeraars ook zo zal zijn. Dit heeft vooral met de hoge inflatie te maken.

DSW heeft hogere kosten en fors minder reserves

DSW zit vaak onder de rekenpremie (inclusief opslagpremie) die door de Rijksoverheid is beschreven in de Miljoenennota. In 2020 veranderde dit en ging de premie omhoog. In 2020 steeg de premie met 6,00 euro, in 2021 met 6,50 euro en in 2022 met 3,25 euro. Al met al is dit een behoorlijke stijging van de prijs. Dit komt niet zozeer door het beleid van DSW. De stijgende prijs heeft verschillende oorzaken:

  1. Toenemende inflatie
  2. Loon- en prijsstijgingen
  3. Vergrijzing en de daardoor toenemende zorgvraag
  4. Dalende reserves
  5. Meer dure medicijnen

Eigen risico DSW blijft ook dit jaar 375 euro

DSW verlaagt het eigen risico ook in 2023 met een symbolisch bedrag van 10 euro naar 375 euro per jaar. Daarmee laat DSW zien voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen gezonde mensen en chronisch zieken. Dit doet DSW al sinds 2018 voor haar verzekerden.

Wat betekent dit voor de andere premies?

DSW bijt traditiegetrouw als eerste het spits af met het bekendmaken van de nieuwe premie. Het is ook dit jaar weer de vraag of de andere zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW volgen. Zo zet DSW bepaalde reserves in om de premie laag te houden. Het is maar de vraag of andere verzekeraars ook reserves kunnen gebruiken om de premie laag te houden. Vanwege de forse inflatie is het dit jaar nog spannender met welke premies zorgverzekeraars naar buiten komen. De verwachting is dat zij tot het laatste moment op 12 november wachten met de bekendmaking. ZorgKiezer verwacht dat verzekeraars dit voorbeeld zullen volgen en de premie aanzienlijk verhogen voor de zorgverzekering in 2023.

Zorgverzekering vergelijken 2023

De eerste premie staat genoteerd! Een flinke stijging van de premies wordt verwacht. Benieuwd of je bij een andere zorgverzekeraar beter af bent? Wij helpen je daarbij! Vul je wensen alvast in voor jouw zorgverzekering van volgend jaar. De top 3 van zorgverzekeringen die het beste aansluit bij jouw (nieuwe) wensen krijg je dan van ons. Je ontvangt dit per e-mail zodra alle nieuwe pakketten bekend zijn.

Laatste update op 28 september 2022 – 10:09 door Menno de Haan.

Reactie op “DSW zorgpremie bekend en stijgt fors in 2023

  1. Gelden de aantallen voor fysio steeds ook voor alle manuele fysio-behandelingen?Hoe verhoudt zich de eigen gekozenbetaling aan de tandarts voor verrichte werkzaamheden per maand t.o.v.de aanvullende maandpremie.
    . Wat is voor ouderen(ik ben 87) de meest verantwoorde zorgverzekeraar.?
    Valt Centraal.Beheer ook onder Uw onderzoek?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344