Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Duurzaamheid zorgsector in 2023

Nederland heeft zichzelf het doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen behoorlijk te verlagen. CO2-emissies zijn daar onderdeel van. Zo moet de uitstoot van CO2 de helft lager zijn dan in 1990. In de zorgsector is er een Green Deal Duurzame Zorg gemaakt over hoe de zorgsector hieraan mee kan werken.

Het RIVM ondersteunt de zorgsector om te verduurzamen. Door wetenschappelijk onderzoek en het laten zien van praktijkvoorbeelden. Zo is er bijvoorbeeld veel te besparen als het om bouwen, verbouwen, mobiliteit, inkoop en het toepassen van e-health gaat. 

Gezondheid in combinatie met duurzaamheid

Gezondheidszorg is er om mensen gezond te maken. Hiervoor is onder andere de bouw van ziekenhuizen nodig. Daarnaast is ook het transport van goederen en patiënten belangrijk. Wat is daarvan het effect op de lucht, het water en de bodem? De Nederlandse overheid wil voorkomen dat de gezondheidszorg hier een slecht effect op heeft, want duurzame gezondheidszorg willen we met de uitstoot van zo min mogelijk schadelijke stoffen realiseren. Daarnaast spelen kosten hier uiteraard ook een rol in. Daarbij is vooral een berekening van de verminderde ziektelast interessant.

Duurzame gezondheid berekenen

Het effect op ons milieu is op verschillende manieren te berekenen. Hier zijn allerlei methodes voor, waardoor je de uitstoot van schadelijke stoffen voor de zorgsector kunt bepalen. Denk aan de uitstoot die er plaatsvindt bij de productie van medicijnen of de uitstoot die er is door ziekenhuizen. Het RIVM heeft een methode ontwikkeld in samenwerking met partners om de effecten op het milieu te vertalen in welke gevolgen dit op mensen heeft. Met deze methode is er in te schatten hoeveel gezondheidsschade de uitstoot van een stof geeft en hoeveel gezonde levensjaren er te winnen zijn door verduurzaming.

Op een website van het RIVM staan voorbeelden van minder ziektelast door duurzame zorg beschreven.

Zoals:

‘In het Leiden University Medical Center ( LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)) wordt met een verbouwing van de OK’s de CO2-voetafdruk met 25-30% verminderd. Met name door slimmere luchtbehandeling. Dit levert per jaar naar schatting 375 ton CO2-equivalent aan reductie op. In een periode van 10 jaar levert dit 3,5 gewonnen gezonde levensjaren op.’

Ga voor meer informatie naar duurzame zorg voor gezonde toekomst.

Zorgverzekeringen vergelijken op basis van duurzaamheid

Ook ZorgKiezer vindt duurzaamheid belangrijk. Wil je jouw zorgverzekering vergelijken op duurzaamheid? Kijk dan naar de duurzaamheidsscore die aan iedere zorgverzekering is toegedicht in onze zorgvergelijker. Deze score zegt iets over hoe duurzaam zorgverzekeringen zijn. Hier is gekeken naar de manier waarop zorgverzekeringen omgaan met het geld dat zij investeren en in hoeverre dit duurzaam is. Op basis daarvan is het eenvoudiger om het juiste vergelijk te maken.

Bron: RIVM, Green Deal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344