Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Eigen risico in 2018 naast de zorgpremie ook omhoog

Anonieme bronnen uit Den Haag melden dat het eigen risico in 2018 zal toenemen. Op dit moment bedraagt het verplicht eigen risico 385 euro. Naar verwachting zal het eigen risico in 2018 verhoogd worden naar 400 euro. Diezelfde bronnen melden dat  naast het eigen risico ook de zorgtoeslag zal gaan stijgen en de zorgpremie zal waarschijnlijk ook omhoog gaan. Het definitieve eigen risico wordt bekend gemaakt op Prinsjesdag, 19 september. 
Naast het eigen risico wordt er ook een stijging van de zorgpremies verwacht. De meningen over hoeveel de premie daadwerkelijk zal gaan stijgen zijn verdeeld. 

eigen risico in 2018

Stijging eigen risico in 2018

In 2008 is het eigen risico ingevoerd. Het eigen risico moest ervoor zorgen dat mensen minder vaak naar het ziekenhuis zouden en gaan en minder medicijnen zouden gebruiken. Het eigen risico bedroeg in 2008 nog 150 euro. In de daaropvolgende jaren werd het eigen risico steeds verhoogd. Het verplicht eigen risico bedroeg in 2013 maar liefst 350 euro. De stijging was in de jaren daarna minder fors. Afgelopen jaar is het eigen risico zelfs gelijk gebleven.
De verwachte loonstijging in de zorg is een van de redenen dat het eigen risico in 2018 zal gaan stijgen. Daarnaast beginnen de reserves van de zorgverzekeraars op te raken.

Stijging eigen risico

Stijging zorgpremie

Eerder dit jaar werd er al een stijging van de zorgpremie aangekondigd door onder andere DSW topman Chris Oomen. Hij voorspelde een stijging van gemiddeld 30 euro per jaar. Gezondheidseconoom Wim Groot verwacht echter een stijging van zeker 20 euro per maand. Dat zou betekenen dat het per verzekerde om een toename van bijna 250 euro op jaarbasis gaat.
Op Prinsjesdag wordt de rekenpremie voor 2018 bekend gemaakt. Deze rekenpremie is een indicatie voor de kosten van de basisverzekering in 2018. Zorgverzekeraars gaan met behulp van deze rekenpremie aan de slag om de definitieve premies vast te stellen. Uiterlijk op 12 november 2017 moeten alle zorgverzekeraars hun definitieve premies en pakketten bekend maken.

Stijging zorgtoeslag

Naast het eigen risico en de zorgpremie stijgt naar verwachting ook de zorgtoeslag. Er wordt verwacht dat de zorgtoeslag met ongeveer 130 euro zal toenemen. De helft van deze verhoging moet de koopkracht van de laagste inkomens op peil houden. De andere 65 euro moet dienen als een automatische compensatie voor de stijgende zorgpremie.

Patiëntenfederatie Nederland bezorgd

Patiëntenfederatie Nederland is bezorg over de verhoging van het eigen risico en de zorgpremie. Ze melden dat het voor veel mensen op dit moment al moeilijk is om de zorgkosten te betalen. Wanneer het eigen risico en de zorgpremies in 2018 verder stijgen zal dit probleem alleen maar toenemen. De Patiëntenfederatie riep zorgverzekeraars eerder dit jaar al op om zelf actie te ondernemen wat betreft het verlagen van het eigen risico. Tijdens de Tweede Kamer verkiezingen was er namelijk een politieke meerderheid vóór het verlagen van het eigen risico. De federatie meldt nu dan ook dat het nieuwe plan niet overeenkomt met de uitspraken die eerder dit jaar zijn gedaan.

Zorgverzekering 2018

Op 19 september, Prinsjesdag 2017, worden de inhoud van het basispakket, het eigen risico en de nominale rekenpremie voor 2018 bekend gemaakt. Vervolgens hebben de zorgverzekeraars uiterlijk tot 12 november 2017 de tijd om alle zorgpremies en (aanvullende) pakketten voor 2018 bekend te maken.
Wil jij als eerste op de hoogte gehouden worden van de nieuwe zorgpremies? Schrijf je dan in voor onze PremieAlert en wij houden je op de hoogte!

Laatste update op 7 september 2017 – 09:13 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344