Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Farmaceut verhoogt prijs spierziekte-medicijn van 4000 naar 80.000 euro per jaar

geneesmiddel mexiletine wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en spierziekten waarbij de spieren gespannen blijven. De farmaceut gaat nu de prijzen van de medicijnen flink verhogen tot 80.000 euro. Zorgverzekeraars dreigen het middel niet meer te vergoeden. Zonder vergoeding kunnen patienten het medicijn niet meer krijgen.

Nijmeegse neurologen Bas Stunnenberg en Baziel van Engelen (Radboudumc) bewezen dat een middel tegen hartritmestoornissen ook effectief is bij een spierziekte. Daarna gebruikte een medicijnfabrikant uit India hun onderzoek om het patent op dat medicijn te krijgen. De prijs van mexiletine wordt nu waarschijnlijk 16 keer zo hoog en zorgverzekeraars dreigen het niet langer te vergoeden. 

geneesmiddel mexiletine wordt gebruikt bij hartritmestoornissen en spierziekten waarbij de spieren gespannen blijven. De farmaceut gaat nu de prijzen van de medicijnen flink verhogen tot 80.000 euro. Zorgverzekeraars dreigen het middel niet meer te vergoeden. Zonder vergoeding kunnen patienten het medicijn niet meer krijgen.


Mexiletine helpt patiënten met niet-dystrofische myotonie; een ziekte die spieren doet verstijven. Het is een erfelijke vorm van spierstijfheid, waarbij patiënten door een probleem in de spanningskanalen hun spieren moeilijk kunnen ontspannen. De ziekte is zeldzaam. “Er zijn 300 gevallen bekend bij dokters, maar het echte getal gaat eerder richting de 500,” zegt Stunnenberg vandaag in De Gelderlander. Er was geen behandeling voor de spierziekte tot artsen op het idee kwamen om een middel tegen hartritmestoornissen voor te schrijven. Maar verzekeraars vonden de werking van het middel niet bewezen en weigerden in 2007 het middel nog langer te vergoeden. Samen met zijn collega Van Engelen deed Stunnenberg onderzoek naar de effectiviteit van mexiletine. Het middel bleek goed te werken en wordt sinds 2012 weer vergoed. Het heeft er alle schijn van dat die vergoeding opnieuw zal verdwijnen als Lupin Pharmaceuticals de prijs van het medicijn verhoogt van 4000 naar 80.000 euro per jaar.

Farmaceut op het matje

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg waarschuwde de fabrikant eerder deze maand in het televisieprogramma Kassa. Bruins dreigt de farmaceut op het matje te roepen en kostprijzen bekend te maken als Lupin Pharmaceuticals niet afziet van de draconische verhoging van de prijs van het medicijn. De minister erkent dat het niet waarschijnlijk is dat de farmaceut naar hem luistert. “De voortekenen zijn niet gunstig,” zei hij . Lupin Pharmaceuticals heeft Namuscla in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al uitgebracht en vraagt daar een zeer hoge prijs.

Neurologen Stunnenberg en Van Engelen hadden afgelopen week al een gesprek met de fabrikant. Zij vinden het onacceptabel dat hun onderzoek wordt gebruikt om enorme winst te maken over de rug van patiënten. Stunnenberg wil dat mexiletine toegankelijk blijft voor zijn patiënten, zodat zij het beste middel blijven krijgen voor hun spieraandoening. “Dat is waarvoor ik dokter ben geworden en dat is waarom we onderzoek hebben gedaan. Patiënten mogen hier niet de dupe van worden. Het is onaanvaardbaar dat dit middel door de exorbitante prijsstelling niet meer vergoed dreigt te worden, terwijl het om exact hetzelfde medicijn gaat als vóór de prijsstijging. We worden in een houdgreep genomen door de farmaceut.”

Nieuw patent op oude medicijnen

Fabrikanten kopen al jaren ‘oude’ middelen met nieuwe toepassingen op. Als ze eenmaal het alleenrecht op de verkoop hebben gekregen gooien ze de prijs van het medicijn flink omhoog. En als er dan geen afspraken zijn over bijvoorbeeld de vergoeding van het ‘nieuwe’ middel, zit de patiënt zonder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft mexiletine in 2014 verklaard tot ‘weesgeneesmiddel’; een middel tegen zeldzame ziektes. De eigenaar van het middel kan het recht aanvragen om het tien jaar lang als enige op de Europese markt te mogen brengen. Die regeling was bedoeld om fabrikanten te stimuleren middelen uit te vinden voor zeldzame ziektes, maar dat gebeurt lang niet altijd. Van Engelen: “ik heb begrepen dat meer dan de helft van de middelen die deze status hebben, een hoge prijs hebben terwijl de ontwikkeling niks heeft gekost.’’ Het medicijn bestond immers al toen de eigenaar de status aanvroeg. Daar wringt het, vindt ook Stunnenberg. “Juridisch krijgen bedrijven de ruimte om die status aan te vragen voor ‘tweedehands middelen’, terwijl ze er zelf niks nieuws aan hebben toegevoegd.’’

De vertegenwoordigers van Lupin Pharmaceuticals die afgelopen week naar Nijmegen kwamen gaven dan ook geen argumentatie voor de nieuwe hoge prijs. “Dat zeggen fabrikanten niet zomaar,” zegt Stunnenberg. Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij hoopt dat de farmaceut de prijs redelijk houdt. “Elke patiënt binnen ons onderzoek heeft gemerkt wat het middel voor hem of haar doet. Dat maakt die mogelijke onbereikbaarheid extra wrang.”

Lupin Pharmaceuticals heeft aangegeven binnenkort de benodigde dossiers op te sturen naar het Zorginstituut Nederland. Daarna komt Namuscla (mexiletine) ook in Nederland op de markt. De huidige verwachting blijft dat dit voor woekerprijzen zal zijn. Of zorgverzekeraars het middel gaan vergoeden is nog onbekend.

Laatste update op 3 december 2019 – 13:48 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344