Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Huisartsenpilot stopgezet want te succesvol

Laatste update op 16 december 2019 – 11:09 door .

VGZ zet een huisartsenpilot in Limburg stop. De reden? Het project is succesvol. Zo succesvol, dat er niet genoeg patiënten doorverwezen worden naar het ziekenhuis in Boxmeer. En dit ziekenhuis heeft nu net deze patiënten nodig om het hoofd boven water te houden.

Het project ‘Meer tijd voor de patiënt’ ging een paar jaar geleden van start in huisartsenpraktijk Afferden. De praktijk stelde een extra waarnemer aan, waardoor de huisarts meer tijd had per patiënt. Praktijkmedewerkers kregen extra scholing rondom het thema Positieve Gezondheid.

Veerkracht centraal

Het concept legt de nadruk op de veerkracht van de patiënt en de eigen regie. Luisteren naar de patiënt, meer tijd nemen, en daardoor bijvoorbeeld gezondheidsproblemen zonder medische oorzaak vaststellen. Huisartsen werkten voor dit laatste nauw samen met het sociale team van de gemeente. Deze praktijk wist het aantal verwijzingen naar een medisch specialist met 25% omlaag te krijgen.

Streekziekenhuis heeft patiënten nodig

Het project verlaagt daarmee de druk op omliggende ziekenhuizen. Helemaal in lijn met de gestelde doelen – en landelijk aangehaald als succesformule. Maar het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer in de buurt lijdt onder dit succes. Dit streekziekenhuis, een van de kleinste van Nederland, werd dit jaar gered van de ondergang.

Huisartsenpilot gepauzeerd

VGZ sprong bij om faillissement te voorkomen, samen met het ministerie van VWS en de Rabobank. Gedrieën pompen ze sinds dit jaar miljoenen in het ziekenhuis. ‘Als we nu opschalen met de huisartsen, heeft dat consequenties voor het ziekenhuis’, reageert een woordvoerder van VGZ. ‘Daarom vinden we het verstandig nu even pas op de plaats te maken tot een zeker evenwicht is bereikt.’ Om het ziekenhuis financieel op de been te krijgen, is omzet nodig. Dit gaat omlaag door het huisartsenproject.

De rem erop dus, zegt VGZ. Het experiment werd mogelijk gemaakt door de bijdrage van de verzekeraar. Huisartsen zijn verbijsterd. Inmiddels zijn vier praktijken bij de pilot aangesloten, en zijn andere praktijken in de regio ook geïnteresseerd. Eerder dit jaar lagen huisartsen ook al in de clinch met VGZ.

Reactie op “Huisartsenpilot stopgezet want te succesvol

  1. Pingback: Ook de WRR stelt: prioriteer en maak keuzes | Zorgenstelsel.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344