Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Het is weer bijna tijd voor de griepprik

Het is weer oktober. Dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse griepprik. Er zijn een aantal groepen met een verhoogd risico op de griep. Zij krijgen elk jaar een uitnodiging voor de griepprik. Heb je geen uitnodiging gehad, maar wil je wel graag een griepprik? Dan is het handig om te weten wanneer je het best beschermd bent tegen de griep. Tussen half oktober en november kun jij je laten vaccineren. Voor een aantal mensen is de griepprik gratis, voor alle anderen kan dit vergoed worden vanuit de zorgverzekering.

Free stock photo of person, woman, coffee, cup

Wat is de griepprik?

De griepprik beschermt je tegen de griep. De inenting zorgt ervoor dat je lichaam afweerstoffen gaat aanmaken tegen het griepvirus. Deze afweerstoffen zorgen ervoor dat het griepvirus onschadelijk wordt gemaakt zodra je besmet wordt met het griepvirus.
Je kunt de griepprik het beste elk jaar opnieuw gaan halen. De prik biedt namelijk een halfjaar lang bescherming tegen de griep. Als je het afgelopen jaar de griepprik heb gehaald, werkt deze dus niet meer. Daarnaast verandert het griepvirus regelmatig. Dit betekent dat je lichaam elk jaar weer nieuwe afweerstoffen moet aanmaken om het virus onschadelijk te kunnen maken.
De jaarlijkse griepprik biedt bescherming tegen de meest voorkomende griepvirussen.
Mocht je toch de griep krijgen, dan zorgt de griepprik ervoor dat je minder ernstig ziek wordt. Zo zijn de griepverschijnselen vaak minder erg en is de kans op een longontsteking en andere gezondheidsproblemen kleiner.

Heb ik recht op een gratis griepprik?

Er zijn verschillende risicogroepen die een uitnodiging voor de griepprik krijgen toegestuurd. Deze uitnodiging krijg je van je huisarts. De uitnodiging wordt naar zowel volwassenen als kinderen gestuurd die onder de volgende risicogroepen vallen:

 • Iedereen die 60 jaar of ouder is;
 • Mensen woonachtig in een verpleeghuis;
 • Mensen met een langdurige hart- of vaatziekte;
 • Mensen met een langdurige longziekte;
 • Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte);
 • Mensen met een nieraandoening;
 • Mensen met weinig weerstand door een andere ziekte;
 • Mensen die medische behandelingen krijgen die de weerstand verlagen;
 • Mensen die medicijnen gebruiken die de weerstand verlagen.

Als je geen uitnodiging van je huisarts hebt ontvangen, maar je wel onder een van deze groepen valt, betekent het niet dat je niet in aanmerking komt voor de griepprik. Je kunt dan naar de huisarts bellen en vragen om de griepprik. Iedereen die een indicatie voor de griepprik heeft of ouder is dan 60 jaar krijgt de griepprik gratis aangeboden. Dit betekent dat je er geen eigen risico voor hoeft te betalen aan je zorgverzekeraar.
Werk je in de zorg? Dan krijg je in de meeste gevallen de griepprik gratis aangeboden door je werkgever. Dit doen zij om te voorkomen dat je andere, kwetsbare mensen aansteekt met de griep.

Klopt het dat ik de griepprik ook kan kopen?

Val je niet onder een risicogroep, maar wil je wel graag de griepprik halen? Dan kun je terecht bij je huisarts. Je kunt de griepprik namelijk kopen bij de huisarts. Via de praktijk kun je het recept van de griepprik krijgen. Deze kun je dan vervolgens kopen bij de apotheek. Je kunt de prik dan op afspraak laten toedienen door de huisarts. De kosten voor het vaccin zijn volgens het RIVM ongeveer 17 euro. Hierbij komt nog een vergoeding voor de huisarts voor het zetten van de prik. De kosten hiervan verschillen per praktijk.

Krijg ik de griepprik vergoed vanuit mijn zorgverzekering?

In sommige gevallen kun je de prik vergoed krijgen vanuit je zorgverzekering. Je hebt hier wel een aanvullende verzekering voor nodig. Of je recht hebt op een dergelijke vergoeding kun je terug vinden in je polisvoorwaarden. Vanaf eind november kun je de aanvullende zorgverzekeringen van 2017 weer met elkaar vergelijken via onze ZorgVergelijker. Wil je hulp bij het overstappen van zorgverzekering? Het serviceteam van ZorgKiezer staat ook dit jaar weer klaar om je telefonisch te helpen met het kiezen van een nieuwe zorgverzekering in 2017.

Laatste update op 27 oktober 2021 – 11:18 door Daan.

Reactie op “Het is weer bijna tijd voor de griepprik

 1. MIjn moeder woont nog zelfstandig (met
  hulpmiddelen) en is redelijk fit. Ze mag dit jaar 82 kaarsjes uitblazen en heeft nog nooit in haar leven een grieprik gehaald. Ze vind eht niet nodig. Wat denken jullie? Moet ik haar als oudere overhalen om toch de griepprik te halen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344