Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kinderafdelingen overvol: patiëntjes naar België

Health insurance kinderen kinderafdeling ziekenhuis kinderziekenhuis geen ruimte op de afdeling krapte te weinig bedden

Laatste update op 18 december 2019 – 19:49 door .

De kinderafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen zo vol dat er opnamestops zijn ingelast en operaties worden uitgesteld. Zes kinderen zijn vanwege de enorme drukte al naar Belgische ziekenhuizen gebracht. Dat schrijft het AD vandaag. De kinderafdelingen zouden overvol liggen vanwege een tekort aan kinderverpleegkundigen en een verkoudheidsvirus waar veel kinderen door zijn geveld. Dit verkoudheidsvirus kan bij jonge kinderen voor ernstige benauwdheid en een longontsteking zorgen. 

Health insurance kinderen in ziekenhuizen kinderziekenhuis geen bedden krapte patienten patientjes naar belgie

Ieder jaar belanden zo’n 2500 Nederlandse kinderen in het ziekenhuis door het zogeheten RS-virus. Het verkoudheidsvirus is voor gezonde volwassenen meestal onschuldig, maar bij kinderen zijn de klachten serieus. Vooral baby’s en peuters in de leeftijd van 0 tot 2 jaar kunnen ernstig ziek worden van het virus. Het zogenaamde RS-virus duikt iedere winter wel op. Het virus kwam dit jaar echter vroeg, waardoor veel ziekenhuizen vol liggen. 

30 tot 35 ziekenhuizen bellen

Bijna alle Nederlandse ziekenhuizen kampen met een tekort aan bedden voor zieke kinderen, maar in de Randstad is het probleem uitzonderlijk nijpend. Daar moet personeel zelfs naar 30 tot 35 ziekenhuizen bellen om een plekje voor een patiënt te regelen. Edmond Rings, kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, vertelde RTL Nieuws dat het ziekenhuis al jaren bedden tekort komt. “Daar komt nu bovenop dat bijna alle tachtig verpleegafdelingen in het land vol liggen met zieke kinderen. Hierdoor is geen doorstroming mogelijk.”

In het Sophia Kinderziekenhuis zijn hartoperaties uitgesteld, omdat er geen bedden op de intensive care beschikbaar waren. Patiënten kunnen in België worden opgevangen en zijn volgens Rings ook daar ‘in goede handen’.

‘Zorgelijke situatie’

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde vindt de situatie zorgelijk. “Het overplaatsen van kinderen, zeker naar het buitenland, is heel vervelend voor de ouders,” zei bestuursvoorzitter Károly Illy in het AD. “Zij maken zich toch al zorgen en moeten dan ook nog eens flinke afstanden afleggen.” Nog deze winter lanceert de beroepsvereniging een digitaal systeem, genaamd Kind zoekt Bed, waarop ziekenhuizen direct kunnen zien welk ziekenhuis nog capaciteit heeft. 

Het RS-virus heerst meestal tot het voorjaar. De ziekenhuizen hopen dat de krapte op kinderafdelingen niet zo lang zal aanhouden. 

De zorgverzekeraar kan eventueel helpen bemiddelen als een ziekenhuis vol is of een wachtlijst heeft. Heb je vragen over de vergoeding van zorg voor je kind? Je leest er hier meer over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344