Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Meer mensen in aanmerking voor medicatiebeoordeling

Laatste update op 29 maart 2017 – 09:40 door .

Minister Schippers wil het aantal medicatiebeoordelingen verhogen vanaf 2018. Door het uitvoeren van deze beoordelingen optimaliseren de apothekers de medicatie van patiënten die meerdere geneesmiddelen gebruiken.

White Pink and Yellow Blister Packs

Wat is een medicatiebeoordeling?

Bij een medicatiebeoordeling wordt er gekeken naar de medicatie van een specifieke patiënt. Hierbij zijn de arts, de apotheker en de patiënt betrokken. Tijdens deze beoordeling wordt er gekeken of de medicijnen van de patiënt goed hun werking doen en of ze echt noodzakelijk zijn.
Op oudere leeftijd kan het lichaam anders gaan reageren op medicijnen. Vaak gebruiken oudere patiënten meerdere medicijnen in combinatie met elkaar. Bij een medicatiebeoordeling wordt er gekeken of de combinatie van deze medicatie tot bijwerkingen lijdt.

Overleg tussen verschillende instanties

De apothekersorganisatie KNMP overlegt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hoe deze nieuwe norm voor medicatiebeoordelingen gerealiseerd kan worden.
Op dit moment moet de medicatie van ouderen boven de 75 jaar met zeven of meer medicijnen en een verminderde nierfunctie worden beoordeeld.
Minister Schippers wil dat vanaf 2018 de medicatie van ouderen boven de 65 met vijf geneesmiddelen waarbij één of meer risicofactoren optreden, wordt beoordeeld. Het aantal personen dat in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling stijgt dan van 220.000 naar 755.000 personen.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland vindt de samenwerking tussen de huisartsen en de apothekers belangrijker dan het aantal beoordelingen. Zij zijn van mening dat wanneer de onderlinge afstemming goed is er minder medicatiebeoordelingen nodig zijn. De partijen overleggen nu hoe de verscherpte controle in de praktijk moet worden gebracht.

De rol van de zorgverzekeraar

Vaak is het eigen risico een drempel bij het aanvragen van een medicatiebeoordeling. Veel patiënten vragen pas een medicatiebeoordeling aan als zij het volledige eigen risico verbruikt hebben. Hierdoor moeten de apothekers in de laatste maanden van het jaar veel medicatiebeoordelingen uitvoeren. De meeste zorgverzekeraars hebben echter de medicatiebeoordeling al uit het eigen risico gehaald. KNMP wil dat dit wettelijk geregeld wordt, zodat de beoordeling bij geen enkele zorgverzekeraar onder het eigen risico valt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344