Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Minder administratieve lasten voor wijkverpleegkundigen

besparen

In 2019 zijn er minder administratieve lasten voor wijkverpleegkundigen. De tijd van de 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen die mensen aan huis helpen, is voorbij. Vanaf 1 januari 2019 geldt het principe ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’. Dat hebben partijen in de zorg waaronder de zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid afgesproken met beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

besparen

Brief van de minister over administratieve lasten

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het afschaffen van de 5-minutenregistratie: ‘Ik vind dit één van de belangrijkste elementen uit het actieplan (Ont)Regel de zorg. De minutenregistratie leidt tot veel onnodige administratieve lasten, minder werkplezier en verspilling van waardevolle tijd. Tijd die iedereen liever aan goede zorg besteedt.’

Alle partijen zijn blij met minder administratie voor wijkverpleegkundigen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is blij dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen afspraken hebben gemaakt om de administratieve lasten door tijdsregistratie in de wijkverpleging te verlichten. Wijkverpleegkundigen kunnen zo meer tijd besteden aan de zorg voor hun cliënten, aldus de NZa.

Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) reageert positief. ZN zegt dat de afspraken vooral gemaakt zijn om de kwaliteit van de zorg te vergroten. En ook om het werkplezier van de wijkverpleegkundigen te bevorderen.

Per 5 minuten opschrijven welke zorg is geleverd

Nu moeten wijkverpleegkundigen nog per 5 minuten opschrijven welke zorg ze hebben geleverd. Uiterlijk eind volgend jaar hanteren alle zorgaanbieders in de wijkverpleging een eenvoudigere manier van tijdsregistraties. De declaraties worden dan betaald op basis van vooraf gemaakte zorgplannen en planningen.

Nog veel onnodige regels

Directeur van V&VN Sonja Kersten zegt in een reactie op dit besluit: ‘Ook in andere sectoren van de zorg zijn nog heel veel onnodige regels die veel tijd kosten, maar niks bijdragen aan betere zorg. Daar moeten we zo snel mogelijk van af.’

Volgens Sonja Kersten is er nog steeds veel verbetering mogelijk. ‘Uit onze peilingen blijkt dat onze leden 2 uur per dag kwijt zijn aan administratie, waarvan de helft onnodig’, zegt zij.
(Bron: Skipr)

Lees ook: Regiegroep moet zorgen dat regeldruk in de zorg snel afneemt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2021 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344