Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Naar het buitenland in 2023: wat betekent dat voor je zorgkosten?

Voor 2023 staan er flinke veranderingen voor de deur qua zorgkosten. De zorgkosten zullen hoogstwaarschijnlijk stijgen en de collectiviteitskorting verdwijnt. Welke veranderingen zijn er in jouw zorgkosten als je naar het buitenland gaat? In dit artikel vind je nieuws en tips voor jouw zorgverzekering in het buitenland in 2023. 

Op de hoogte blijven van de premies voor zorgverzekering 2023? Klik op de link en schrijf je ook vast in voor het PremieAlert 2023 van ZorgKiezer om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen.

Alle zorgverzekeringen worden duurder in 2023

Wat betreft een zorgverzekering voor het buitenland in 2023, moet je rekenen op hogere kosten. Het is waarschijnlijk dat de zorgkosten in 2023 flink gaan stijgen ten opzichte van 2022. Dit heeft onder meer te maken met:

  • Vergrijzing
  • Stijgende lonen in de zorg
  • Prijsstijging van medicijnen.

Daarnaast verdwijnt de collectiviteitskorting voor zorgverzekeringen in 2023. Het is dus waarschijnlijk dat jouw zorgverzekering voor het buitenland ook duurder wordt. Daarom is het altijd slim om een zorgverzekering voor het buitenland weloverwogen af te sluiten. Meer weten? Ga naar collectieve zorgverzekering of collectiviteitskorting.

Zorgverzekering op vakantie: algemeen

Je hebt niet altijd een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering nodig. De basiszorgverzekering vergoedt ook zorg in het buitenland. Daarbij gaat de zorgverzekering wel uit van Nederlandse tarieven: de zorg wordt vergoed volgens het gangbare tarief in Nederland. Er is dus een kans dat je flink moet bijbetalen voor een ziekenhuisbezoek in het buitenland

Als je extra dekking nodig hebt, moet je één van de volgende twee verzekeringen afsluiten:

  • Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking
  • Een reisverzekering

Bij een aanvullende zorgverzekering kun je kiezen uit twee soorten buitenlanddekking: Europadekking en werelddekking. Je kunt hier uitgebreide informatie over vinden in het artikel Zorgverzekeringen op vakantie.

Een aanvullende zorgverzekering in het buitenland in 2023

Zoals je weet verdwijnt in 2023 de collectiviteitskorting. Er mag nog wel groepskorting gegeven worden op aanvullende zorgverzekeringen, en die heb je mogelijk nodig voor op vakantie. Het is dus altijd slim om een aanvullende zorgverzekering met reisdekking te vergelijken met een reisverzekering. Iets minder keuze heb je als je op wintersport gaat. Wintersport wordt namelijk gezien als een vakantie met een hoger risico op ongelukken. Je moet hiervoor een speciale aanvullende dekking afsluiten bij je reisverzekering.

Mogelijk is een reisverzekering goedkoper dan een aanvullende zorgverzekering

Een reisverzekering is in sommige gevallen goedkoper dan een aanvullende zorgverzekering. Je kunt namelijk kiezen voor een korte of een doorlopende reisverzekering. Met een korte reisverzekering weet je zeker dat je geen overbodige kosten betaalt. Het voordeel van een aanvullende zorgverzekering is dat je deze kunt afsluiten als je weet dat je in het buitenland zorg nodig hebt, zoals fysiotherapie. Deze zorg wordt met een aanvullende zorgverzekering ook in het buitenland gedekt. Verdiep je in 2023 in wat voor jou de beste keuze is voor op reis.

Eigen risico en zorgverzekering in het buitenland in 2023

Wat betreft het eigen risico verandert er 2023 weinig als je naar het buitenland gaat. Net als in Nederland, maak je voor zorg in het buitenland eerst het eigen risico op. In 2023 zal het eigen risico niet boven de € 400,- uitkomen, en mogelijk bevriezen. Dat laatste betekent dat het eigen risico nog enkele jaren blijft staan op het bedrag van € 385,-.

Conclusie zorgverzekering in het buitenland in 2023

De basiszorgverzekering vergoedt zorg die jij nodig hebt in het buitenland, maar vergoedt niet meer dan de Nederlandse tarieven. Als de zorgkosten hoger worden, moet je dit zelf bijbetalen. Als je naar een land reist met dure zorg of op wintersport gaat, heb je dus een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering nodig.
Er zal voor de zorgverzekering in het buitenland niet veel veranderen in 2023. Wel stijgen de prijzen van alle zorgverzekeringen: die van de basiszorgverzekering en die van de aanvullende zorgverzekering. Kosten van een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking zullen dus ook stijgen. Het eigen risico wordt mogelijk bevroren vanaf 2023, dus dat zal misschien hetzelfde blijven.

Moet je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten? Dan is het slim dat je bekijkt of een aanvullende zorgverzekering voordeliger is, of juist een reisverzekering.

Laatste update op 5 december 2022 – 15:55 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344