Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nederlanders dreigen zorg te mijden vanwege geldgebrek

Voor Nederlanders is het door een krapper besteedbaar inkomen steeds lastiger om zorgkosten te betalen. Dit komt vooral door hoge inflatie en salarissen die onvoldoende meestijgen. Ook gaat de zorgpremie flink omhoog voor 2023. De verwachting is namelijk dat in principe alle zorgverzekeraars hun zorgpremie verhogen. Dit betekent dat Nederlanders steeds minder besteedbaar inkomen overhouden. Hierdoor is er de kans dat met name lage- en middeninkomens proberen te besparen op hun gezondheid door onder andere zorgmijding. Het vermijden van de huisarts, tandarts of fysiotherapeut om het eigen risico niet uit te hoeven geven en een hoge factuur van de specialist te vermijden.

Wat is het besteedbaar inkomen in Nederland?

Uit de cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat er in 2022 een modaal inkomen is van 38.000 euro bruto. Dit is inclusief vakantiegeld. Een bruto salaris van 3.167 euro komt netto op zo’n 2.500 euro. Dit bedrag krijgen de meeste Nederlanders bijgeschreven op de bankrekening. Het bedrag dat bruikbaar is van dit inkomen noemen we het besteedbaar inkomen. Dit is na aftrek van belasting en sociale premies. Eventuele sociale uitkeringen tel je bij dit inkomen op en het bedrag dat te besteden is blijft over. Door toenemende inflatie is het de vraag of het besteedbaar inkomen voor 2023 meegroeit met de daadwerkelijke prijsstijgingen.

Wat geven wij uit aan zorg?

Aan zorg en welzijn gaven wij in 2021 gemiddeld €7.116 uit. Gelukkig hoeft niet iedere verzekerde dit bedrag volledig uit eigen zak te betalen. Zo is er een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet die je vanuit jouw salaris betaalt en betalen wij elkaars zorgkosten vanuit een stukje solidariteit. Zo gebruiken ouderen meer zorg dan zij betalen en betalen jongeren meer dan zij gebruiken. Wij helpen elkaar en delen de kosten. Ons zorgstelsel is volledig gebaseerd op dit solidariteitsbeginsel.

De Rijksoverheid en zorgverzekeraars helpen bij de distributie en verwerving van deze gelden. En daarnaast zijn er kosten die wij direct uit eigen zak betalen zoals de zorgpremie, het eigen risico en aanvullende verzekeringen.

Hoe ontstaat zorgmijding?

Er is iets te kiezen als het om het vrijwillig eigen risico en de aanvullende verzekeringen gaat. Door aanvullende verzekeringen te verminderen en jouw eigen risico te verhogen is het namelijk mogelijk om kosten te besparen. Helaas wel met alle risico’s vandien als het gaat om zorgmijding.

Zo is er een eigen risico van €385 dat je vrijwillig kunt op laten lopen tot €885 voor een premiekorting. 48,6% van de vrouwen en 39,7% van de mannen gebruikte echter het eigen risico volledig bleek uit de zorgthermometer van Vektis voor 2022. Iets om in gedachte te houden als je het vrijwillig eigen risico verhoogt en je daarmee op de zorgpremie probeert te besparen. De kans is immers vrij groot dat je het gehele eigen risico moet betalen in 2023.

Gebruik je veel zorg en maak je het eigen risico op? Dan betaal je in 2023 dus zomaar €885 bovenop jouw zorgpremie. Daarnaast is er een aanvullende verzekering waarvan je zelf bepaalt of je deze afsluit. Dit gaat meestal om enkele tientallen euro’s per maand. Afhankelijk van de aanvullingen waar je precies voor kost.

Hoe voorkom je zorgmijding?

Zet jouw eigen risico niet te hoog. Zo weet je zeker dat het betaalbaar blijft als je een keertje naar de dokter of het ziekenhuis gaat. En kijk goed naar de aanvullende verzekeringen die je nodig hebt. Zelf betalen pakt vaak een stuk duurder uit dan via de verzekering naar een fysiotherapeut of tandarts. Voor een iets hogere zorgpremie krijg je veel zekerheid terug.

Zorgpremies vergelijken voor 2023

Op Prinsjesdag maakte het kabinet al bekend dat we te maken krijgen met een nieuwe rekenpremie van €1.649. Dit is een toename van €135 of 8,9% ten opzichte van 2022. Stijgen onze salarissen wel voldoende mee om deze klap op te vangen? Dit zal niet bij alle werkgevers het geval zijn. 

Ook hier ontstaat er extra druk als het om het besteedbaar inkomen gaat. Salarissen die niet meestijgen en hogere kosten waardoor er simpelweg minder te besteden is.

Vanaf 13 november is er bekend wat de precieze zorgpremie van zorgverzekeraars is. Op dit moment maken zorgverzekeraars meestal ook de zorgpremie voor hun aanvullende verzekeringen bekend. Schrijf je in op de PremieAlert en ontvang jouw persoonlijk top 3 als alle zorgpremies voor 2023 bekend zijn. Hier bespaar je tot €300 mee.

Bronnen:

Rijksoverheid
Zorgcijfersdatabank.nl
Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2022

Laatste update op 31 december 2022 – 14:15 door Fabian Clemens.

Reactie op “Nederlanders dreigen zorg te mijden vanwege geldgebrek

  1. Ik ook, ik ben verplicht verzekering te nemen, maar ik ga niet naar de tandarts terwijl er 1 kies is afgebroken en 1 helemaal is weggerot en i gat in m’n tand.. eigen kosten zijn veel te hoog, en men verwacht dat ik t voorschiet, maar ik heb dat geld niet.. als ik aan t eind van de maand 20 euro over heb is dat veel.. en tandarts wil niet in delen laten betalen dus ga ik niet meer.. en ik wil t liefst onder volledige narcose, (ben als de dood voor de tandarts) en niet alleen een verdoving.. al met al.. t zorgsysteem is bagger.. wie dit verzonnen heeft is niet goed bij z’n hoofd.. nu kiespijn..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344