Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Nepfacturen CZ en Zilveren Kruis in omloop

Ben je verzekerd bij CZ of Zilveren Kruis? Mogelijk heb je dan nepfacturen ontvangen. Hiermee willen cybercriminelen klanten geld afhandig maken. Dubbelcheck altijd de afzender en de factuur, waarschuwen de zorgverzekeraars. 

Bij CZ kwamen afgelopen week honderden klachten binnen, bij Zilveren Kruis ging het om tientallen, meldt het AD. Zowel huidige verzekerden als oude klanten ontvangen de spookfacturen. De zorgverzekeraars zeggen dat het niet komt door een datalek of een hack. Klik niet op de betaallink en neem contact met de klantenservice op, adviseren ze klanten die twijfelen over betaalverzoeken. CZ kwam deze week ook in het nieuws door de rechtszaak rond de condoompolis.

Betaalachterstand

De truc is om je door een valse e-mail of sms te laten geloven dat je een betalingsachterstand hebt. En dat geld moet zo snel mogelijk overgemaakt. Niet iedereen heeft door dat het om een neppe factuur gaat. Een valse mail ziet er echt uit, bijvoorbeeld met het logo van Zilveren Kruis. Uit schrik maken klanten het geld soms meteen over. De link leidt naar een echte betaalpagina. Maar het geld gaat niet naar je zorgverzekeraar, maar naar de cybercrimineel.

Herken nepfacturen

Nepfacturen zien er echt uit, maar zijn wel snel te herkennen als vals. Kijk goed naar de afzender van mails, tipt Zilveren Kruis. Twijfel je over een ontvangen factuur? Check online je openstaande rekeningen of je echt een betalingsachterstand hebt, adviseert CZ. Heb je toch het geld over gemaakt, dan kun je aangifte doen bij de politie. Ook kun je cybercriminaliteit melden bij chatbot Wout, een virtuele agent. Meld je vooral ook bij je verzekeraar. Of je het geld teruggestort krijgt, is een tweede. De meeste cybercriminelen worden nog niet opgespoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2022 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344